Istraživanje nemačkog finansijskog portala

Ne zarađuju sve banke od negativnih kamatnih stopa

BankeEUNovacVesti

17.4.2021 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ne zarađuju sve banke od negativnih kamatnih stopa Ne zarađuju sve banke od negativnih kamatnih stopa
Negativne kamatne stope koje zbog politike kamatnih stopa ECB primenjuju poslovne banke ne donose, bar ne u većini slučajeva, korist ovim institucijama. Prema istraživanju koje... Ne zarađuju sve banke od negativnih kamatnih stopa

Negativne kamatne stope koje zbog politike kamatnih stopa ECB primenjuju poslovne banke ne donose, bar ne u većini slučajeva, korist ovim institucijama. Prema istraživanju koje je, na uzorku od 22 nemačke banke, uradio specijalizovani nemački sajt Finanz-Szene.de, polovina njih imala je od primene negativnih kamatnih stopa i štetu. Posmatrana su kretanja u 2018. i 2019. godini.

U pomenutom istraživanju napravljeno je poređenje koliko ove banke daju na ime negativnih kamatnih stopa ECB, a koliko zarađuju na negativnim kamatnim stopama koje obračunavaju svojim klijentima. Ispostavilo se da je čak polovina posmatranih banaka izgubila svoj novac na negativnim kamatnim stopama.

Tako je, recimo, berlinska Sparda-Bank potrošila 4,1 milion evra više nego što je zaradila na negativnim kamatnim stopama, odnosno čak 8,1 odsto prihoda od kamata koji je iznosio 50,2 miliona evra. Na sličan način prošla je i Sparda-Bank West, koja je izgubila 6,7 odsto svog prihoda da ime negativnih kamatnih stopa.

 S druge strane, apsolutni rekorder po zaradi od obračunatih negativnih kamatnih stopa je Frankfurter Sparkasse koji je zaradio 7,3 miliona evra na godišnjem nivou.

Tagovi
ECB NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...