Građevinska dozvola još uvek aktivna

Neće početi radovi na izgradnji Porto Skadar Lake

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

8.11.2021 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Neće početi radovi na izgradnji Porto Skadar Lake Neće početi radovi na izgradnji Porto Skadar Lake
Još jedan projekat je pre nekoliko godina zaokupio crnogorsku javnost – Porto Skadar Lake. Iako je trebalo da bude smešten u Nacionalnom parku Skadarsko... Neće početi radovi na izgradnji Porto Skadar Lake

Još jedan projekat je pre nekoliko godina zaokupio crnogorsku javnost – Porto Skadar Lake. Iako je trebalo da bude smešten u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, izgradnja nije ni počela.

Za sada se ne zna kakva je budućnost tog projekta zbog koga se 2018. godine oglasio Savet Evrope i zatražio obustavu radova zbog devastiranja životne sredine.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojim je rukovodio Branimir Gvozdenović u martu 2015. godine izdalo je građevinsku dozvolu firmi Montenegro resort company za izgradnju Skadar Lake i turističkog naselja Mihailovići u Nacionalnom parku Skadarsko jezero. Oštro su se tome suprotstavili meštani i 13 nevladinih organizacija, piše RTCG.

„Ono što znam je da su građevinske dozvole za oba kompleksa aktivne, to su dozvole koje se izdaju na idejni projekt“, rekao je državni sekretar u Ministarstvu ekologije Danilo Mrdak.

Prema tom idejnom projektu planirana je izgradnja hotela sa 50 apartmana, 30 vila, marinom, pristaništem i drugim sadržajima uz ulaganje od 160 miliona evra. Većina meštana smatra da u nacionalnom parku, posebno u zaštićenoj zoni Biški rep, nema prostora za izgradnju takvih megalomanskih projekata.

Način na koji je dobijena građevinska dozvola svojevremeno je osporavao MANS. Danas, gradnja je pod znakom pitanja jer investitor još nije uradio Glavni projekat. Međutim, naši sagovornici naglašavaju da po zakonu to i ne mora tako brzo da ide.

„Po važećem zakonu to može beskonačno da se oteže“, kaže Mrdak.

Na inicijativu meštana i NVO Green home Savet Evrope je još u junu 2018. godine otvorio slučaj Porto Skadar lake kao vrlo problematičnog projekta.

„Berlinska konvencija je dala preporuku da se taj projekat zaustavi i da se za turističke aktivnosti nađe adekvatna lokacija“, navodi Azra Vuković iz NVO Green home.

Danilo Mrdak objašnjava da je većina traženih stvari ispunjena osim one glavne, da se potpuno obustavi gradnja na tom prostoru.

„To je sada opet stvar pravnika i pravnog tumačenja. Radi se o nekim stečenim obavezama. Ne može iz svega toga tako lako da se izađe, ali radićemo sve da izađeno iz ovoga sa što manje štete po budžet i građane“, kazao je Mrdak.

Osim obustave gradnje preporuka je bila i da se napravi nova planska dokumentacija za Nacionalni park Skadarsko jezero. Zakon je stigao u Skupštinu 2018. godine, ali nikada o njemu nije raspravljano. Na potezu je Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma, a onda i poslanici.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...