Javna rasprava traje do kraja novembra

Prioritetni projekti za upravljanje vodama vredni 1,8 milijardi evra

AgrobiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

7.11.2021 14:02 Autor: Stanislav Stanišić 1

Prioritetni projekti za upravljanje vodama vredni 1,8 milijardi evra Prioritetni projekti za upravljanje vodama vredni 1,8 milijardi evra
Plan upravljanja vodama na teritoriji Srbije za period od 2021. do 2027. godine, koji je 1. novembra stavljen na uvid javnosti i zainteresovanim stranama,... Prioritetni projekti za upravljanje vodama vredni 1,8 milijardi evra

Plan upravljanja vodama na teritoriji Srbije za period od 2021. do 2027. godine, koji je 1. novembra stavljen na uvid javnosti i zainteresovanim stranama, izrađen je u skladu sa Zakonom o vodama i Strategijom upravljanja vodama do 2034. godine, rekli su za Biznis.rs iz Republičke direkcije za vode.

Ključna poglavlja u ovom planu odnose se na prikaz karakteristika slivova u Srbiji, analizu pritisaka i uticaja antropogenih aktivnosti na status površinskih i podzemnih voda, podatke o monitoringu kvaliteta i količine površinskih i podzemnih voda, ekonomske analize i pregled programa mera koje će se preduzeti u planskom ciklusu, sa konačnim ciljem dostizanja dobrog statusa svih voda.

Plan se izrađuje i donosi za period od šest godina, nakon čega se vrši njegovo preispitivanje, izmena i dopuna u smislu ocene napredovanja u postizanju ciljeva životne sredine i efekata preduzetih mera. Za postizanje konačnog cilja – dobrog statusa svih voda, biće potrebno nekoliko planskih ciklusa.

„Plan upravljanja vodama je osnovni instrument kojim se implementiraju principi Okvirne direktive o vodama Evropske unije, a čiji je krajnji cilj postizanje dobrog statusa svih voda. Osim toga on predstavlja deo procesa usklađivanja sa zakonodavstvom EU u oblasti upravljanja vodama, u okviru Pregovaračkog poglavlja 27“, navode iz Republičke direkcije za vode.

U troškovima implementacije Okvirne direktive o vodama, oko 80 odsto pripisuje se obaveznim osnovnim merama za tri investiciono najzahtevnije direktive EU: Direktiva o komunalnim otpadnim vodama, Direktiva o kvalitetu vode namenjene za ljudsku potrošnju i Nitratna direktiva.

Prioritetni projekti, čija implementacija je planirana da započne do 2027. godine, imaju ukupnu vrednost od 1,8 milijardi evra, i to: otpadne vode – 25 projekata, 1,29 milijardi evra; voda za piće – 81 projekat, 510 miliona evra, dok procenjeni troškovi za prvi akcioni program za sprovođenje Nitratne direktive u trajanju od četiri godine iznose 110 miliona evra. Takođe, za proširenje mreže za monitoring podzemnih voda biće potrebno uložiti po 40 hiljada evra godišnje, a procenjeni operativni troškovi za monitoring površinskih voda iznose 5,5 miliona evra godišnje.

Projekti za realizaciju Plana upravljanja vodama odnose se na izgradnju i rekonstrukciju sistema za prikupljanje otpadnih voda, izgradnju novih izvorišta vode za ljudsku potrošnju i sanaciju postojećih, izgradnju novih objekata za prečišćavanje vode, te sanaciju i rekonstrukciju postojećih, izgradnju novih objekata za skladištenje i distribuciju vode i sanaciju postojećih, kao i proširenje mreže za monitoring podzemnih voda.

Javna rasprava o Predlogu plana za upravljanje vodama u Srbiji otvorena je 1. novembra i trajaće do kraja meseca, navode iz Direkcije za vode.

  • Mika

    8.11.2021 #1 Author

    Recite koji su projekti u pitanju. Da li ima nade za Gružansku akumulaciju iz koje se snabdeva oko 300 000 ljudi, a tamo vlada pravi pravcati užas ili bolje rečeno kataklizma za to jezero

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...