u organizaciji Kancelarije za IT i e-Uprave

„Nedelja otvorenih podataka“ od 21. do 25. marta

Hi-techInovacijeLifestyleManifestacijeSrbijaU fokusuVesti

17.3.2022 18:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

„Nedelja otvorenih podataka“ od 21. do 25. marta „Nedelja otvorenih podataka“ od 21. do 25. marta
Kancelarija za IT i eUpravu objavila je u petak da će od 21. do 25. marta, povodom Međunarodnog dana otvorenih podataka, po treći put... „Nedelja otvorenih podataka“ od 21. do 25. marta

Kancelarija za IT i eUpravu objavila je u petak da će od 21. do 25. marta, povodom Međunarodnog dana otvorenih podataka, po treći put organizovati „Nedelja otvorenih podataka“ u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Cilj akcije je da se skrene pažnju na značaj i potencijal otvorenih podataka, a obuhvatiće sedam događaja u pet gradova Srbije – Beograd, Pančevo, Кragujevac, Valjevo i Lazarevac, nevedeno je u saopštenju.

U saradnji sa Udruženjem studenata sa hendikepom i brojnim medijskim kućama, Udruženje „Zeleni mir“ će 22. i 23. marta u Кragujevcu održati dvodnevni interaktivni događaj na kom će biti demonstriran značaj otvorenih podataka za unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Kako je navedeno, nakon uspeha koji je na polju urbane mobilnosti postigao Bor, učesnici događaja će, uz mentorstvo organizatora i na osnovu otvorenih podataka, mapirati probleme u vezi sa pristupačnošću objekata u svom gradu i ponuditi inkluzivna rešenja.

Udruženje „Sister Analyst“ će održati „Open Data Challenge“  za srednjoškolce i to 23. marta u Lazarevcu i 24. marta u Beogradu. Cilj radionice je da mladima, uzrasta od 15 do 19 godina, pokaže kako da otvorene podatke i besplatne softverske pakete otvorenog koda za njihovu analizu koriste za rešavanje problema i realizaciju ideja koje će im olakšati i poboljšati život, navedeno je u saopštenju.

Centar za edukaciju i transparentnost iz Pančeva će 24. marta organizovati konferenciju za medije na kojoj će novinarima predstaviti koncept otvorenih podataka i mogućnosti vizualizacije podataka za potrebe novinarskog izveštavanja.

U Valjevu će od 22. do 25. marta lokalni odsek Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija održati seminar „Istraživanje i mašinsko učenje iz slobodnih podataka“, namenjen kako srednjoškolcima i studentima, tako i nastavnicima, profesorima, privrednicima i drugim zainteresovanim građanima.

Poslednjeg dana „Nedelje otvorenih podataka“, 25. marta, Unija srednjoškolaca Srbije će u Beogradu održati trening o korišćenju otvorenih podataka u projektnoj nastavi, sa fokusom na teme koje su sve popularnije među mladima – održivi razvoj i fizičko i mentalno zdravlje.

Istog dana u Кragujevcu će Udruženje „IКT klaster centralne Srbije“ sa partnerima iz privatnog sektora organizovati događaj na temu pametnog donošenja odluka na lokalnom nivou uz pomoć otvorenih podataka.

Učešće u programima „Nedelje otvorenih podataka“ je besplatno, a detaljnije informacije o svim događajima, kao i o načinima na koje se može uključiti može se naći na veb-stranicama lokalnih organizacija – „Zeleni mir“,  Syster Analyst, Centar za edukaciju i transparentnost, Akademija strukovnih studija Zapadni Balkan, Unija srednjoškolaca Srbije i Udruženje IКT klaster centralne Srbije.

Nedelja otvorenih podataka organizuje se u okviru projekta „Otvoreni podaci za održivi razvoj“, koji sprovode Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i UNDP u Srbiji, uz podršku Vlade Velike Britanije.

  • GOCA BG

    17.3.2022 #1 Author

    Treba posetiti puno toga novog ce se i cuti…

    Odgovori

  • ZVE84

    17.3.2022 #2 Author

    Bravo! Nešto pametno u ovo ludo vreme….

    Odgovori

  • SANJA

    18.3.2022 #3 Author

    I ti otvoreni podaci su iskontrolisani otvoreni podaci

    Odgovori

  • NINO

    18.3.2022 #4 Author

    Trebalo bi da se organizuje u jos gradova.

    Odgovori

  • IRINA

    18.3.2022 #5 Author

    Lepo je sto organizuju takve projekte

    Odgovori

  • MARIJANA

    20.3.2022 #6 Author

    Konacno nesto pametno da se uradi

    Odgovori

  • VERA

    20.3.2022 #7 Author

    To ce biti odlican potez, laksi pristup podacima dosta toga olaksava.

    Odgovori

  • Milisavka

    20.3.2022 #8 Author

    Treba posetiti

    Odgovori

  • Pasparrtu

    20.4.2022 #9 Author

    Svaka čast!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...