Tri ponuđača iz Mađarske

Nekoliko kompanija zainteresovano za preuzimanje agrodivizije Fortenove

RegionVesti

25.3.2024 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nekoliko kompanija zainteresovano za preuzimanje agrodivizije Fortenove Nekoliko kompanija zainteresovano za preuzimanje agrodivizije Fortenove
Za preuzimanje Fortenovine poslovne divizije agrara zainteresovano je nekoliko kompanija: Belje iz Baranje, PIK iz Vinkovca i Vupik iz Vukovara. Proces ispitivanja interesovanja za... Nekoliko kompanija zainteresovano za preuzimanje agrodivizije Fortenove

Za preuzimanje Fortenovine poslovne divizije agrara zainteresovano je nekoliko kompanija: Belje iz Baranje, PIK iz Vinkovca i Vupik iz Vukovara.

Proces ispitivanja interesovanja za preuzimanje završen je prošle nedelje, a zainteresovani su već mogli da izvrše dubinsko snimanje ovih kompanija, otkriva novinarka Lidera Manuela Tašler. Prema njenim rečima, Podravka je jedina domaća kompanija koja je izrazila interesovanje, prenosi Seebiz.

Iz Mađarske su došla tri ponuđača, investitori koji su već prisutni u Hrvatskoj: Šandor Čani (Sandor Csany), Lorinc Mesaroš (Lorinc Meszaros) i Danijel Jelinek (Daniel Jellinek). Jedan ponuđač je arapski investitor navodno blizak čoveku koji je preuzeo udeo Sberbanke u Fortenovi.

Čini se da bi najžešći konkurent Podravke mogao biti najbogatiji Mađar, šef OTP banke i vlasnik mesne industrije Pick Szeged Šandor Čani, čije je bogatstvo magazin Forbs prošle godine procenio na oko 1,4 milijarde evra (više nego što cela Podravka danas vredi).

Pik Szeged proizvodi 40.000 tona mesnih prerađevina godišnje i najveći je svetski proizvođač mesa mangalice. Sandor Csanyi može da pokvari račune Podravke.

Tu je i čovek koji je već kupio firmu Rabo iz Kneževog Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka. Rabo je tako ušao u sastav velike Meszaros grupe, iza koje stoji Lorinc Mesaroš, glavni sponzor i pokrovitelj NK Osijek.

Najzad, tu je i mađarska grupa Indotek, iza koje stoji jedan od najbogatijih Mađara Danijel Jelinek, čovek takođe blizak vladajućoj partiji Fides i premijeru Viktoru Orbanu. Indotek je skoro preuzeo 42 odsto Fortenove od ruske Sberbanke, ali na kraju nije dobio odobrenje hrvatskih regulatora.

Arapski investitori, koje predstavlja Saif Alketbi, žele da preuzmu poljoprivredni biznis Fortenove, kako je ranije rečeno, čoveka koji mesecima vodi pravnu bitku da preuzme celu Fortenovu jer tvrdi da je većinski udeo kupio od Sberbanke.

Ključnu odluku o tome ko će na kraju postati novi vlasnik Belja, PIK-a i Vupika doneće hrvatski gasni kralj Pavao Vujnovac. Naime, posle sankcionog zamrzavanja 50 odsto imovine Fortenove, koju i dalje drže ruske banke Sberbanka i VTB, on ima najviše glasova na skupštini Fortenove.


Kompanija Open Pass sa Malte, koju kontroliše Vujnovac, ima oko 28 odsto akcija Fortenove. Pošto je 50 odsto ruskog vlasništva pod sankcijama i nema pravo glasa, jasno je da je Vujnovac odlučujući u odluci kome će Fortenova prodati svoj poljoprivredni sektor.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...