ekonomski oporavak kvari ekološke planove

Nemačka dostigla najveći rast emisije štetnih gasova u poslednjih 30 godina

EkologijaEUU fokusuVesti

16.8.2021 18:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka dostigla najveći rast emisije štetnih gasova u poslednjih 30 godina Nemačka dostigla najveći rast emisije štetnih gasova u poslednjih 30 godina
Predviđa se da će Nemačka ove godine zabeležiti najveći porast emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte još od 1990. godine, jer se nacionalna... Nemačka dostigla najveći rast emisije štetnih gasova u poslednjih 30 godina

Predviđa se da će Nemačka ove godine zabeležiti najveći porast emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte još od 1990. godine, jer se nacionalna ekonomija oporavlja od privrednog pada izazvanog pandemijom korona virusa.

Berlinska kompanija Agora Energievende saopštila je da će emisija štetnih gasova u ovoj državi verovatno porasti za ekvivalent od 47 miliona tona ugljen-dioksida.

To povećanje znači da će Nemačka ove godine dostići oko 37 odsto manju emisiju nego 1990. godine. Glavni cilj bio je smanjenje emisije za 40 odsto do 2020. godine, a on je lani i dostignut, ali isključivo zato što se dogodila pandemija, piše Guardian.

Vlada se nedavno obavezala da će povećati napore u borbi protiv klimatskih promena i smanjiti emisije na takozvani nulti nivo do 2045. godine.

Izveštaj se oslanja na podatke iz prve polovine 2021. godine za predviđanje ukupnih emisija, ekvivalentnih rasponu od 760-812 miliona tona CO2 za celu godinu. U skladu sa tim, iskazuje se značajno povećanje potrošnje fosilnih goriva u građevinskom, industrijskom i transportnom sektoru. Ako se u praksi potvrdi ova prognoza, nemačka vlada će po zakonu morati da uvede hitne mere za smanjenje tih sektorskih emisija.

Agora Energievende sredstva za svoja istraživanja dobija od ekoloških grupa poput Evropske klimatske fondacije, ali i od nemačke savezne vlade.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...