Savezna vlada će naredne nedelje odlučivati o odobravanju 47,2 milijarde evra državne pomoći

Nemačka gotovo udvostručila subvencije u odnosu na 2019. godinu

EUNovacVesti

17.8.2021 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka gotovo udvostručila subvencije u odnosu na 2019. godinu Nemačka gotovo udvostručila subvencije u odnosu na 2019. godinu
Nemačka država je poslednjih godina drastično povećala subvencije, a najviše poreskog novca odlazi na projekte zaštite životne sredine. Troškovi subvencionisanja raznih mera vlade su... Nemačka gotovo udvostručila subvencije u odnosu na 2019. godinu

Nemačka država je poslednjih godina drastično povećala subvencije, a najviše poreskog novca odlazi na projekte zaštite životne sredine.

Troškovi subvencionisanja raznih mera vlade su se u poslednje tri godine udvostručili, pokazuje najnoviji izveštaj o subvencionisanju koje je objavilo ministarstvo finansija, piše Deutsche Welle. 

Prema tom izveštaju, volumen subvencija je sa 24,6 milijardi evra iz 2019. godine porastao na 47,2 milijarde evra koliko je predviđeno za sledeću godinu. Taj obim će sledeće nedelje na sednici morati da potvrdi i savezna vlada.

Najviše za obnavljanje zgrada

Deo subvencija odlazi na poreske olakšice, ali najveći porast se beleži na planu direktnih finansijskih „injekcija“, Prema tom planu, 22,3 milijarde evra otpadaju na najvećeg „gutača“ subvencija – mere zaštite klime i životne sredine, piše DW.

Veliki deo kolača namenjen je subvencionisanju elektro-mobilnosti, tj. za direktne subvencije pri kupovini električnih automobila i gradnju infrastrukture za punjenje baterija. Dosta se subvencioniše i zamena vozila gradskog prevoza.

No, najveći deo odlazi za subvencionisanje prilagođavanja zgrada modernim ekološkim standardima. Za mere poput zamene grejanja ili bolju izolaciju, država samo u sledećoj godini planira da izdvoji 2,7 milijardi evra.

Osim mera zaštite klime, velike stavke u subvencijama zauzimaju i stanogradnja, mobilnost i digitalizacija. U dogradnju brze internet-mreže će biti uloženo 876,4 miliona evra, što je osetan skok u odnosu na 2019. godinu, kada je izdvojeno 265 miliona. Kritike od privrednika da Nemačka zaostaje u digitalizaciji su očigledno naišle na razumevanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...