Odavanje državne tajne u vezi sa Severnim tokom 2

Nemačka istražuje objavu informacija o NATO podmornicama u Baltičkom moru

SvetVesti

19.2.2024 10:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nemačka istražuje objavu informacija o NATO podmornicama u Baltičkom moru Nemačka istražuje objavu informacija o NATO podmornicama u Baltičkom moru
Nemački tužioci istražuju navodno odavanje državne tajne za koje su odgovorni zaposleni u Odeljenju za rudarstvo Štralzunda. Oni su u dokumentu sa dozvolom za... Nemačka istražuje objavu informacija o NATO podmornicama u Baltičkom moru

Nemački tužioci istražuju navodno odavanje državne tajne za koje su odgovorni zaposleni u Odeljenju za rudarstvo Štralzunda. Oni su u dokumentu sa dozvolom za planiranje Severnog toka 2 objavili informaciju o lokacijama NATO podmornica i naoružanju na njima.

Dokument sadrži 637 stranica, prenosi Komersant, pozivajući se na nemački Bild. Na strani 556 pronađene su tajne informacije nemačkog Ministarstva odbrane isključivo za službenu upotrebu. Zvaničnici su se navodno pismeno obavezali da će čuvati državnu tajnu.

Ministarstvo odbrane Nemačke smatra da su zaposleni u Odeljenju za rudarstvo Štralzunda prekršili „direktnu apsolutnu zabranu“. Dokumenti omogućavaju izvođenje zaključaka o mogućnosti vojnih operacija, a funkcionerima preti kazna do pet godina zatvora za odavanje državne tajne.


Gasovod Severni tok 2 od Rusije do Nemačke ispod Baltičkog mora izgrađen je od 2018. do 2021. godine, ali nikada nije pušten u rad. Nemačka je suspendovala sertifikaciju gasovoda u februaru 2022. godine nakon što je Moskva priznala nezavisnost Donjecke i Luganske oblasti Ukrajine, koje je kasnije pripojila Rusiji.

U septembru 2022. godine u eksploziji su oštećene dve cevi gasovoda Severni tok i jedna cev gasovoda Severni tok 2. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije ovog meseca da je Moskva spremna da snabdeva Evropu gasom duž jednog preostalog kraka Severnog toka 2.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...