NEMAČKA NA PREKRETNICI Posle 16 godina vođstva Merkelove CDU bira novog šefa

EUVesti

13.1.2021 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

NEMAČKA NA PREKRETNICI Posle 16 godina vođstva Merkelove CDU bira novog šefa NEMAČKA NA PREKRETNICI Posle 16 godina vođstva Merkelove CDU bira novog šefa
Nemačka će ove godine dobiti novog kancelara. Angela Merkel najavila je povlačenje nakon federalnih izbora koji će biti održani u septembru. Njena demohrišćanska partija... NEMAČKA NA PREKRETNICI Posle 16 godina vođstva Merkelove CDU bira novog šefa

Nemačka će ove godine dobiti novog kancelara. Angela Merkel najavila je povlačenje nakon federalnih izbora koji će biti održani u septembru. Njena demohrišćanska partija CDU na kongresu u petak i u subotu započinje proces izbora novog lidera, koji će biti kandidat za kancelarsku dužnost. Ključno pitanje je kojim putem će nastaviti Nemačka nakon 16 godina vođstva Angele Merkel.

Među trojicom kandidata za lidersku ulogu u CDU ističe se Fridrih Merc (Friedrich Merz) koji predstavlja „opozicionu“ struju u partiji. On je advokat i milioner, kojeg je Merkel 2002. godine smenila sa mesta lidera poslaničke grupe u Bundestagu. Prema anketama Merc ima oko 15 odsto prednosti u odnosu na preostalu dvojicu kandidata, prenosi Guardian.

Eventualnim izborom Merca, koji se smatra izrazitim liberalom i jednim od najdugovečnijih rivala Angele Merkel, CDU bi se vratila u prošlost, ne samo po pitanju ideoloških vrednosti, nego i po stilu vođstva. Merca podržavaju biznismeni i konzervativno krilo partije, dok je većina žena od 1.001 delegata koji imaju pravo glasa na kongresu protiv njegovog izbora.  

Merc je obećao da će transformisati CDU u konzervativniju stranku i vratiti joj nezadovoljne glasače koji su u međuvremenu podržavali krajnje desnu AfD.  Kao bivši predsednik investicione korporacije Black Rock, Merc ima veoma dobre kontakte sa poslovnom elitom Nemačke i stručnjak je za ekonomiju, prenosi CNBC.

S druge strane, izbor Merca mogao bi da znači okretanje mnogih umerenih glasača CDU koji su do sada glasali za Angelu Merkel, drugim partijama, pre svih SDP i Zelenima. Partijske pristalice Norberta Rotgena (Norbert Rottgen), još jednog kandidata za lidera CDU, tvrde da bi izbor Merca značio njihov prelazak u opoziciju. Merc ne želi koaliciju sa SDP i Zelenima, nego sa liberalima sa kojima trenutno CDU ne bi imao većinu za formiranje vlade.

Treći kandidat za lidera CDU, Armin Lašet (Armin Laschet), premijer severne Rajne Vestfalije, predstvlja struju koja se zalaže za kontinuitet politike Angele Merkel. Lašet uživa snažnu regionalnu podršku, ali se sumnja u njegov kapacitet na nacionalnom i međunarodnom planu, nakon što je nedavno na panel diskusiji o budućnosti EU, koja je vođena na engleskom jeziku, inisistirao da govori nemački. Svojevremeno se Istakao u rešavanju partijske pobune na istoku zemlje, a za upravljanje tokom epidemije korona virusa dobio je više javnih kritika, nego pohvala.

Rotgen je bivši ministar za zaštitu životne sredine i aktuelni predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga. Procene govore da je on drugi po rejtingu na izborima za šefa partije. Ukoliko bude uspeo da to potvrdi i da osvoji više od trećine glasova u prvom krugu partijskih izbora, analitičari ocenjuju da bi imao dobre šanse za pobedu nad, najverovatnije, Mercom u drugom krugu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...