izdvajanja za odbranu oko 50 milijardi evra godišnje

Nemačka od Bundesvera pravi „najmoderniju vojsku“

EUU fokusuVesti

16.3.2022 13:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačka od Bundesvera pravi „najmoderniju vojsku“ Nemačka od Bundesvera pravi „najmoderniju vojsku“
Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht (Christine Lambrecht) izjavila je da od Bundesvera želi da napravi „efikasnu i najmoderniju vojsku.“ Vlada je danas usvojila predlog... Nemačka od Bundesvera pravi „najmoderniju vojsku“

Nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht (Christine Lambrecht) izjavila je da od Bundesvera želi da napravi „efikasnu i najmoderniju vojsku.“ Vlada je danas usvojila predlog zakona o posebnom fondu za tu namenu.

Formiranje fonda sa 100 milijardi evra za odbranu kancelar Olaf Šolc (Scholz) je najavio nekoliko dana posle napada Rusije na Ukrajinu.

„Cilj nam je potpuno opremljen Bundesver koji nas i naše saveznike pouzdano štiti, armija koja će od Nemačke napraviti snažnog partnera u evropskoj vojnoj saradnji,“ rekla je Lambrehtova, prenosi novinska agencija DPA.

Nemački budžet za 2022. godinu predviđa 50,33 milijardi evra za odbranu, 14 milijardi više nego u ranijem planu.

Prema grubim procenama, u periodu od 2023. do 2026. godine Nemačka će za vojsku izdvajati oko 50,1 milijardu evra godišnje, odnosno 12,4 milijardi više nego što je ranije planirala.

Fond treba prioritetno da pokrije velike projekte poput zamene dotrajale flote borbenih aviona Tornado i modernizaciju lične opreme vojnika, navelo je nemačko ministarstvo odbrane.

  • GOCA BG

    16.3.2022 #1 Author

    Cim se ulaze u vojsku sve govori koliko je sve nestabilno u evropi…

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #2 Author

    Sad svi jačaju vojsku zbog mogućih sukoba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...