Prva ekonomija Evrope smanjuje zavisnost od fosilnih goriva

Nemačka planira uvoz vodonika iz Norveške

EUVesti

4.1.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka planira uvoz vodonika iz Norveške Nemačka planira uvoz vodonika iz Norveške
Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) ove nedelje putuje u Norvešku, gde će potpisati deklaraciju o uvozu vodonika iz te zemlje. Uvoz bi... Nemačka planira uvoz vodonika iz Norveške

Nemački ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) ove nedelje putuje u Norvešku, gde će potpisati deklaraciju o uvozu vodonika iz te zemlje. Uvoz bi trebalo da poveća energetsku sigurnost i smanji nemačku zavisnost od fosilnih goriva, saopšteno je iz ministarstva u utorak.

Norveška i Nemačka planiraju masovniji uvoz, zbog čega je potrebno izgraditi neophodnu infrastrukturu, što će trajati nekoliko godina. Razgovara se o cevovodima za vodonik, a studija izvodljivosti će biti završena na proleće, piše SEEbiz.

Srednjoročni cilj je proizvodnja zelenog vodonika upotrebom električne energije iz obnovljivih izvora, navode iz ministarstva.

U toku “kratkog prelaznog perioda” Nemačka će uvoziti vodonik proizveden metodama koje su ekološki manje prihvatljive.

Norveška može proizvesti do 50 teravat-časova zelenog vodonika do 2030. i 150 teravat-časova do 2040. godine, saopšteno je iz ministarstva. Sama Norveška nema veliku potražnju za vodonikom.

Habek i predstavnici Norveške trebalo bi da se dogovore i u vezi sa strateškim partnerstvom kada su u pitanju klima, obnovljivi izvori energije i zelena industrije. Zajednički cilj je stati na kraj zavisnosti o fosilnim gorivima.

Mreže za ofšor vetroelektrane takođe su jedna od tačaka dnevnog reda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...