Svi ispitani prodavci hrane traže više cene

Nemačke kompanije najavile nova poskupljenja

EUU fokusuVesti

5.10.2022 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Nemačke kompanije najavile nova poskupljenja Nemačke kompanije najavile nova poskupljenja
Inflacija će u Nemačkoj i narednih meseci da raste. Sve kompanije koje trguju životnim namirnicama su u anketi ekonomskog instituta Ifo najavile generalno povećanje... Nemačke kompanije najavile nova poskupljenja

Inflacija će u Nemačkoj i narednih meseci da raste. Sve kompanije koje trguju životnim namirnicama su u anketi ekonomskog instituta Ifo najavile generalno povećanje cena.

Gas i struja će isto još da poskupljuju, kao i ponuda ugostitelja.

„Nažalost, malo je verovatno da će se talas inflacije uskoro smiriti,“ rekao je glavni ekonomista minhenskog instituta Timo Volmershojzer (Timo Wollmershäuser).

Ifo svakog meseca anketira nekoliko hiljada kompanija za svoje ekonomske prognoze, uključujući cenovna očekivanja.

Prema istraživanju, 100 odsto prodavaca hrane i preko 92 odsto apotekara reklo je da planira da poveća cene, prenosi agencija DPA.

Kod prodavaca cveća i biljaka bilo je nešto manje od 90 odsto, za bicikle i kancelarijski materijal više od 80 odsto. U gastronomiji, poskupljenja je najavilo više od 87 odsto firmi, u hotelijerstvu nešto više od 62 odsto. Slična situacija je i u nekim sektorima proizvodnje, kao što su tekstilna i elektro industrija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.