Državna sekretarka za finansije ocenila kompromis vlade i pokrajina uravnoteženim

Nemačke vlasti odobrile milijarde evra da podrže privredu

Vesti

22.3.2024 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nemačke vlasti odobrile milijarde evra da podrže privredu Nemačke vlasti odobrile milijarde evra da podrže privredu
Nemačkoj privredi država će pomoći poreskim olakšicama i smanjivanjem budžeta za  suvišnu birokratiju. Bundesrat, Savezno veće u kojem su predstavnici pokrajina, odobrio je Zakon... Nemačke vlasti odobrile milijarde evra da podrže privredu

Nemačkoj privredi država će pomoći poreskim olakšicama i smanjivanjem budžeta za  suvišnu birokratiju. Bundesrat, Savezno veće u kojem su predstavnici pokrajina, odobrio je Zakon o mogućnostima rasta koji privrednicima treba da pomogne milijardama evra.

Državna sekretarka za finansije Katja Hesel (Katja Hessel) ocenila je da je kompromis vlade i pokrajina uravnotežen, prenosi DPA.

„To šalje hitan signal koji je privredi sada potreban“, naglasila je.

Zakon je prema prvobitnom planu trebalo da bude univerzalna mera za olakšice kompanijama koje su zapale u teškoće i da podstakne ulaganja u zaštitu klime.

Ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) predložio je gotovo 50 mera poreske politike.

U suštini su to bili bonusi za ulaganja u zaštitu klime, podrška za istraživanja kroz poresku politiku, pomoć da se nadoknade gubici u poreskim prijavama i smanji birokratija.

„Mislim da ne možemo sebi dozvoliti da naškodimo Nemačkoj u trenutnoj ekonomskoj situaciji“, rekla je pre glasanja premijerka pokrajine Rajna-Palatinat Malu Drajer (Malu Dreyer).

„Privredi su ovi podsticaji hitno potrebni“, navela je premijerka Meklenburga-Zapadne Pomeranije Manuela Švezig (Manuela Schwesig).

Zakon je ranije usvojio parlament, Bundestag, ali ga Bundesrat nije odmah potvrdio.

Pokrajine su nacrt poslale odboru za posredovanje, strahujući da će mere za njih značiti pad prihoda.

Odbor za posredovanje okuplja predstavnike Bundestaga i Bundesrata u kome, kada se jave razlike u stavovima, dve strane pokušavaju da se dogovore.

Tokom posredovanja, paket je smanjen sa ranije planiranih sedam milijardi na 3,2 milijarde evra godišnje. Bonus za investicije u zaštitu klime je precrtan.

Na kraju je prošla redukovana verzija, ali opozicioni demohrišćani ni nju nisu podržali, jer nije obuhvatila mere za podršku poljoprivredi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...