Reakcije na globalnu nestašicu

Nemački gigant otvara fabriku čipova na Tajvanu

BiznisEUHi-techPoslovanjeSvetVesti

14.12.2021 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački gigant otvara fabriku čipova na Tajvanu Nemački gigant otvara fabriku čipova na Tajvanu
Nemački dobavljač hemikalija i materijala koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika, Merck KGaA najavio je da će uložiti 500 miliona evra u Tajvan u... Nemački gigant otvara fabriku čipova na Tajvanu

Nemački dobavljač hemikalija i materijala koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika, Merck KGaA najavio je da će uložiti 500 miliona evra u Tajvan u narednih pet do sedam godina, prvenstveno u poluprovodničke tehnologije.

Iz kompanije su poručili da je to njihova najveća investicija u Tajvanu od kad su tamo počeli da rade 1989. godine.

„Industrija je tokom prošle godine iskusila mnogo izazova u lancima snabdevanja, a naš investicioni projekat će pomoći da se ovi problemi reše“, rekao je izvršni direktor jedinice za elektroniku Kai Bekman (Kai Beckmann) na konferenciji za novinare koja je održana putem video linka.

On je dodao da kompanija jača loklanu proizvodnju i koristi mogućnosti da odgovori na brzorastuću potražnju za poluprovodnicima na Tajvanu, ali i u ostatku sveta, piše Reuters. 

„Veoma smo zahvalni na poverenju i ulaganju u Tajvan, ulaganju u tajvansku demokratiju, ulaganju u slobodu Tajvana, ulaganju u tehnološki razvoj Tajvana“, rekao je zamenik ministra ekonomije Čen Čern-Či (Chen Chern-Chyi) na konferenciji za novinare.

Inače, nemačka fabrika ima oko 1.000 zaposlenih u Tajvanu i očekuje se da, nakon početka proizvodnje, posao dobije još oko 400 ljudi.

Nemački ambasador Jorg Polster je istakao da Tajvan igra posebnu ulogu u okviru poslovnog dometa nemačke kompanije.

„Kao centar visoke tehnologije, ima sve preduslove da nastavi uspešnu priču“, poručio je ambasador.

Podsetimo, Tajvan razmatra saradnju sa Slovačkom, Češkom i Litvanijom na polju poluprovodnika. Ova vest će verovatno naići na naklonost Brisela koji je neformalno predlagao tajvanskim kompanijama za poluprovodnike da započnu proizvodnju u bloku evropskih zemalja, a dolazak nemačke kompanije je samo potvrdio stav Brisela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...