Da li će predstojeća zima presuditi mikro preduzećima u najvećoj ekonomiji EU?

Nemački ministar finansija kritikovan zbog izjave o masovnim stečajevima

BiznisEUNovacPoslovanjeVesti

7.9.2022 16:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nemački ministar finansija kritikovan zbog izjave o masovnim stečajevima Nemački ministar finansija kritikovan zbog izjave o masovnim stečajevima
Da li talas nesolventnosti preti nemačkoj privredi? Jedna izjava ministra privrede Roberta Habeka (Robert Habeck) o mogućem masovnom stečaju kompanija izazvala je oštre kritike... Nemački ministar finansija kritikovan zbog izjave o masovnim stečajevima

Da li talas nesolventnosti preti nemačkoj privredi? Jedna izjava ministra privrede Roberta Habeka (Robert Habeck) o mogućem masovnom stečaju kompanija izazvala je oštre kritike opozicije.

Na pitanje televizije ARD da li očekuje talas stečaja krajem ove zime, Habek je odgovorio: „Ne, ne očekujem. Mogu da zamislim da će određeni sektori na neko vreme jednostavno prekinuti proizvodnju“, prenela je agencija DPA.

Habek je kao primer naveo cvećare, prodavnice zdrave hrane i pekare, jer te radnje „zavise od toga da li ljudi troše više novca ili ne”, dodajući da će one biti u problemu ako potrošači smanje kupovine.

„U tom slučaju neće automatski biti izloženi stečaju, samo će verovatno prestati da prodaju,“ rekao je Habek.

„Daleko od realnosti i bez plana. Naš ministar privrede Robert Habek se ne razume u ekonomiju, nego više u to kako je uništiti,“ reagovao je generalni sekretar Hrišćansko-socijalne unije Martin Huber.

I lider demohrišćana Fridrih Merc (Friedrich Merz) kritikovao je Habeka i njegovu „bespomoćnost“ tokom pitanja o krizi. „Možemo se samo nadati da je većina nemačkih preduzetnika, a pre svega pekara, u to vreme već spavala i nije morala to da gleda,“ rekao je Merc tokom današnje debate o budžetu u Bundestagu.

Huber je ironično prokomentarisao Habekovu izjavu: „Ako zimi ne budemo proizvodili dovoljno struje jer termoelektranama treba jedna nedelja da se pokrenu, to onda nije nestanak struje, samo malo je prestalo da svetli, ili šta?”

Ministar je u emisiji naglasio da vlada radi na paketima pomoći za određene kompanije. „Tokom pandemije je država preuzela sve troškove. To je bilo enormno skupo, a takvu političku odluku sada još nismo doneli,“ rekao je Habek.

Ministarstvo privrede je branilo Habeka od kritika. Ministar je u emisiji napravio „važnu razliku“ između bankrota i zatvaranja kompanija, saopštila je jedna portparolka. Kompanije mogu odlučiti da prestanu da rade zbog visokih cena energenata, što je, navela je, ozbiljan problem.

  • MAJA

    7.9.2022 #1 Author

    I treba biti kritikovan

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    7.9.2022 #2 Author

    Kao što vidimo u Nemackoj je i politički i ekonomski haos zahvaljujući njihovoj neinteligentnpj politici prema Rusiji.

    Odgovori

  • Jovana24

    7.9.2022 #3 Author

    Imaju smisla za humor. Naravno, politicke igre kao i svuda najvaznije.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.9.2022 #4 Author

    Sta god da je rekao,Nemci ce tek biti u ozbiljnom problemu…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.9.2022 #5 Author

    Sami su doveli sebe u tu situaciju

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    8.9.2022 #6 Author

    Takvo je vreme da čovek ne sme da kaže šta misli koliko god to bilo realno. Laži vladaju svetom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...