NEMAČKOJ NEOPHODNI RADNICI SA ZAPADNOG BALKANA Najkritičnije u oblastima građevine, medicine i softvera, upozoravaju poslodavci

EURegionVesti

4.8.2020 12:15 Autor: Marija Jovanović 0

NEMAČKOJ NEOPHODNI RADNICI SA ZAPADNOG BALKANA Najkritičnije u oblastima građevine, medicine i softvera, upozoravaju poslodavci NEMAČKOJ NEOPHODNI RADNICI SA ZAPADNOG BALKANA Najkritičnije u oblastima građevine, medicine i softvera, upozoravaju poslodavci
Nemački poslodavci upozorili su vladu te zemlje da bez radnika sa Zapadnog Balkana firme u toj zemlji neće moći da nađu adekvatnu radnu snagu.... NEMAČKOJ NEOPHODNI RADNICI SA ZAPADNOG BALKANA Najkritičnije u oblastima građevine, medicine i softvera, upozoravaju poslodavci

Nemački poslodavci upozorili su vladu te zemlje da bez radnika sa Zapadnog Balkana firme u toj zemlji neće moći da nađu adekvatnu radnu snagu.

Naime, kako pišu nemački mediji, Herman Šulte Hiltrop, predsednik ogranka za građevinarstvo Nemačkog udruženja poslodavaca, upozorio je da će u narednih nekoliko godina 150.000 radnika u građevinarstvu otići u penziju, a da je sve teže naći adekvatno obrazovanu i osposobljenu zamenu.

Prema njegovim rečima, poslodavci pozdravljaju produženje pravila za Zapadni Balkan. Ono će omogućiti produženje važenja izdavanja radnih viza za nekvalifikovanu radnu snagu, ali kritikuju postavljenu kvotu od 25.000 radnika godišnje, prenose banjalučke Nezavisne novine.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„Ako izgubimo 50.000 radnika godišnje, koliko smo do sada dobijali zahvaljujući ovom pravilu, situacija će se ozbiljno pogoršati. Od 2021. godine možemo da računamo na potpunu obustavu u pojedinim branšama poput izgradnje kuća. Za pohvalu je što se govori o nacrtu novog zakona koji će pravilo produžiti, ali ne možemo da shvatimo zašto se taj broj ograničava na 25.000, a u delu CDU spominju čak ograničenje od 15.000. Radi se o poslovima za koje je kod nas nemoguće naći kvalifikovane radnike„, rekao je Hiltrop.

On je ukazao da nisu opravdani strahovi da će radnici sa Zapadnog Balkana opteretiti nemački socijalni sistem ili uzeti radna mesta nemačkim radnicima, ukazujući na studiju Ministarstva za rad koja je pokazala da u dosadašnjoj primeni pravila nije bilo negativnih posledica, već da se mera pokazala potpuno opravdanom.

Foto: Pexels.com

„Rheinisće Post“, nemački dnevni list, ističe da je do ograničenja došlo na pritisak CDU jer se boje da će desni radikali, poput Alternative za Nemačku, to iskoristiti kao populističku kampanju protiv vlade.

„Svima je jasno da će ovo ograničenje najviše pogoditi građevinstvo ako ostanemo bez tih radnika. Ali strah od desnog radikalizma je naterao koalicione partnere u vladi na kompromis“, navodi list.

Suprotno opštem uverenju da će kriza izazvana korona virusom smanjiti potrebu za radnicima iz inostranstva, ugledni nemački privredni dnevnik „Handelsblatt“ piše da se poslodavci žale da su im radnici sa Balkana potrebni, ali da ih ne mogu dobiti zbog restrikcija.

„Handelsblatt“ prenosi da je najkritičnije stanje u oblasti građevine, medicinskog osoblja i softvera, i ističe da je od 2009. do danas čak trećina nemačkog bruto domaćeg proizvoda ostvarena zahvaljujući uvezenoj radnoj snazi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...