Slaba popunjenost hotela u Srbiji

Neophodna urgentna vakcinacija zaposlenih u ugostiteljstvu i niža cena PCR testa za strance

BiznisIzdvajamoSrbijaTurizamVesti

28.1.2021 08:02 Autor: Marija Jovanović 0

Neophodna urgentna vakcinacija zaposlenih u ugostiteljstvu i niža cena PCR testa za strance Neophodna urgentna vakcinacija zaposlenih u ugostiteljstvu i niža cena PCR testa za strance
U Srbiji je na nivou cele zemlje procenat zauzetosti hotela za oko 60 odsto manji nego u januaru prošle godine. Kako pokazuje istraživanje Poslovnog... Neophodna urgentna vakcinacija zaposlenih u ugostiteljstvu i niža cena PCR testa za strance

U Srbiji je na nivou cele zemlje procenat zauzetosti hotela za oko 60 odsto manji nego u januaru prošle godine. Kako pokazuje istraživanje Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES), četvrtina hotelskih kapaciteta (24,99 odsto) bila je zauzeta 14. januara kada je rađena anketa među hotelima. U isto vreme, procenat potvrđenih rezervacija za februar iznosio je 9,16, a za mart 3,35 odsto.

„Očigledna je slaba popunjenost hotela. Situacija je zaista teška, očekuje nas komplikovana godina i dok se ne relaksiraju mere na nivou Evrope sigurno je da ne možemo očekivati veći broj turista“, kaže za Biznis.rs direktor HORES Georgi Genov.

Foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, urgentno je da se ugostiteljski radnici vakcinišu kako bi na neki način smanjili rizike. Zbog toga je ovo udruženje uputilo molbu Vladi Srbije i Kriznom štabu da podrže ugostitelje i donesu odluku da zaposleni u toj delatnosti budu tretirani prioritetno prilikom vakcinacije.

„Najveći problem i strah koji gosti imaju kada je reč o boravku u hotelima jeste u pogledu zdravstvene bezbednosti. Na ovaj način, u veoma kratkom roku, bili bi vakcinisani svi oni koji pružaju usluge u našem sektoru, a time bi doprineli i da korisnici naših usluga, dakle, turisti, mogu sigurno da koriste usluge u hotelima i restoranima“, kazao je Genov.

Kada je reč o popunjenosti hotela, naš sagovornik podseća da je situacija najteža u gradskim sredinama, u kojima borave uglavnom strani turisti. Prema anketi HORES, prosečna zauzetost hotela u Beogradu iznosila je 17,66 odsto, dok je za februar bilo rezervisano 2,94 odsto kapaciteta, a za mart 2,47.

Foto: Tanjug

Ništa bolja slika nije bila ni u Nišu gde je bilo zauzeto 13,66 odsto kapaciteta, za februar rezervisano 2,44 odsto, a za mart 0,27 procenata. Takođe, u Novom Sadu bilo je zauzeto 12,93 odsto kapaciteta hotela, za februar rezervisano svega 1,71, a za mart 2,14 odsto kapaciteta.

Ipak, na planinama je zabeležena bolja situacija. Prosečna zauzetost hotela na Kopaoniku iznosila je 73,14 odsto, za februar je bilo rezervisano 43,37 odsto, a za mart 20,7 odsto kapaciteta. Kako navodi Genov, primetno je veliko interesovanje Grka koji dolaze na ovu srpsku planinu, ali veliki problem kako za njih, tako i za ostale turiste, predstavlja cena PCR testa za strance.  

Zimovanje na zlatiboru
Foto: TO Zlatibor

„PCR test predstavlja veliki izdatak za one koji dolaze sa porodicama jer pored testa za ulazak u našu zemlju turistima je neophodan i PCR test prilikom povratka u svoju zemlju.  Zbog toga smo uputili molbu Vladi Srbije da za strane državljane koji borave na našim planinama i banjama, kao i za poslovne goste u gradovima, koji borave duže od tri dana, cena PCR testa umesto 18.000 dinara, bude kao i za naše državljanje – 9.000 dinara, uz dokaz da je stranac koristio usluge hotela, uz odgovarajuću potvrdu o boravku“, objašnjava Genov.

To je veliki trošak za jednu četvoročlanu porodicu smatra on i dodaje da kada je već takvo interesovanje onda treba smanjiti cenu PCR testa.

„Njihovi hotelijeri obratili su nam se sa tom molbom, tako da je to njihova inicijativa. Na osnovu upita koje dobijaju naši hoteli, shvatili smo da je to neophodno“, zaključuje Genov.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...