poskupeli svoje proizvode za više od deset procenata

Nestle i Danone pod pritiskom da snize cene u Francuskoj

EUVesti

25.7.2023 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nestle i Danone pod pritiskom da snize cene u Francuskoj Nestle i Danone pod pritiskom da snize cene u Francuskoj
Nestle i Danone su neke od kompanija čije su cene proizvoda u Francuskoj ove godine porasle za više od 10 odsto, zbog čega su... Nestle i Danone pod pritiskom da snize cene u Francuskoj

Nestle i Danone su neke od kompanija čije su cene proizvoda u Francuskoj ove godine porasle za više od 10 odsto, zbog čega su sad ponovo pod pritiskom pregovora sa francuskim maloprodajnim lancima.

Ministar ekonomije Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) pre mesec i po dana objavio je da je 75 velikih prehrambenih kompanija pristalo da snizi cene svojih proizvoda.

Međutim, lobistička grupa predstavnika prehrambene industrije ANIA postavila je sledeće uslove za prihvatanje predloženih sniženja – da su posmatrane kompanije od poslednje runde pregovora sa državom podigle cene za više od 10 odsto i da su njeni ulazni troškovi od 1. marta pali za više od 20 odsto. Nije jasno koliko je kompanija zaista ispunilo te kriterijume, niti koje, piše Reuters.

Dok u većini zemalja trgovci na malo i proizvođači hrane često prilagođavaju cene proizvoda, Francuska je zakonom odredila period od tri meseca za vođenje takvih pregovora, između 1. decembra i 1. marta svake godine. Nakon toga, cene su “zaključane” za celu godinu, osim ako pojedinačni poslovi uključuju klauzule o reviziji.

Cene u Francuskoj za proizvode koje proizvodi Nestle, najveća svetska prehrambena kompanija, i Danone porasle su za više od 10 odsto od početka ove godine u odnosu na prošlu, prema podacima NielsenIQ-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...