Odluka o programskim kvotama deo je pregovora o budžetu

Netflix će u Španiji morati da emituje sadržaje na baskijskom i galicijskom

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

25.11.2021 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Netflix će u Španiji morati da emituje sadržaje na baskijskom i galicijskom Netflix će u Španiji morati da emituje sadržaje na baskijskom i galicijskom
Netfix, HBO i ostale streaming platforme uplele su se u mrežu komplikovane kulturološke politike Španije u trenutku kada je jedna od glavnih tema vezanih... Netflix će u Španiji morati da emituje sadržaje na baskijskom i galicijskom

Netfix, HBO i ostale streaming platforme uplele su se u mrežu komplikovane kulturološke politike Španije u trenutku kada je jedna od glavnih tema vezanih za budžet ove zemlje postalo pitanje u kojoj meri su na njihovim sajtovima zastupljeni sadržaji na jezicima kao što je baskijski.

Premijer Španije Pedro Sančez (Pedro Sanchez) je pristao da odobri kvote koje je zahtevala Katalonska nacionalistička koalicija (CiU) za programe na streaming platformama na ostalim jezicima, pored španskog, i tako potvrdio da podržava plan budžeta koji je predložila CiU, piše Bloomberg.

Zahvaljujući sporazumu sa predstavnicima levice Esquerra Republicana, šest odsto ukupnog sadržaja na platformama kao što je Netflix biće na jednom od tri jezika ‒ baskijskom, galicijskom ili katalonskom. Programske kvote su deo šireg sistema koji zahteva da minimalna količina programskog sadržaja u Španiji dolazi iz Evrope.

Okvirno, jedna petina španske populacije, koja broji 47 miliona ljudi, govori takozvani zvanični jezik u kući ili je u potpunosti bilingvalna, navodi se u podacima centralne i regionalnih vlada. Najveći broj stanovnika Španije govori katalonski jezik, oko 6,8 miliona. Oko milion stanovnika govore baskijski, a 1,3 miliona galicijski.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...