NETO DOBIT BANAKA U BIH OSETNO SMANJENA U 2020. GODINI Bankarska zarada oko 200 miliona KM

BankeNovacRegionVesti

27.11.2020 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NETO DOBIT BANAKA U BIH OSETNO SMANJENA U 2020. GODINI Bankarska zarada oko 200 miliona KM NETO DOBIT BANAKA U BIH OSETNO SMANJENA U 2020. GODINI Bankarska zarada oko 200 miliona KM
Ostvarena neto dobit komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini u prvih devet meseci ove godine iznosila je 206 miliona konvertibilnih maraka (KM), dok je... NETO DOBIT BANAKA U BIH OSETNO SMANJENA U 2020. GODINI Bankarska zarada oko 200 miliona KM

Ostvarena neto dobit komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini u prvih devet meseci ove godine iznosila je 206 miliona konvertibilnih maraka (KM), dok je u istom periodu prošle godine bila oko 328 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke BIH (CBBIH).

Banke, koje su u proteklih nekoliko godina imale dobre poslovne performanse, ove godine su ostvarile znatno slabije rezultate pod uticajem korona krize, prenosi Indikator.ba

Kako se ističe, na njihovo poslovanje uticao je opšti pad ekonomske aktivnosti, uvedeni moratorijum na kredite, pad transakcija u unutrašnjem platnom prometu, ali i smanjena kreditna aktivnost, koja je u septembru ove godine zabeležila čak i pad.

Kreditno-garantni programi u saradnji s vladama, koji bi trebalo da povećaju tražnju za kreditima, tek su zaživeli, a prema očekivanjima njihov pravi efekat očekuje se u periodu decembar-januar.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Isto tako, jedan broj banaka morao je povećati rezervacije za potencijalne kreditne gubitke zbog čega trpi finansijski rezultat.

Banke u BIH su imale ukupan prihod za prva tri kvartala 2020. od 1,06 milijardi KM, što je za 3,1 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine. Neto prihod od kamata bio je 601,4 miliona KM i za 4,1 odsto je manji nego godinu ranije.

Ukupna aktiva sektora, koji broji 23 banke, imala je vrednost 32,13 milijardi KM i smanjena je za oko 1,2 odsto u odnosu na kraj 2019. godine.

Učešće NPL kredita dostiglo je iznos od 6,57 odsto ukupnih kredita, a kako se naglašava, pravo stanje u ovoj oblasti znaće se po isteku moratorijuma na kredita koji je još uvek na snazi.

Osnovni kapital banaka iznosi 3,47 milijardi KM i manji je za 2,3 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Tagovi
BIH PROFIT

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...