Britanska banka premašila očekivanja

Neto profit HSBC porastao za 61 odsto u drugom kvartalu

BankeNovacSvetVesti

1.8.2022 10:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Neto profit HSBC porastao za 61 odsto u drugom kvartalu Neto profit HSBC porastao za 61 odsto u drugom kvartalu
HSBC, najveća britanska banka u Hong Kongu, prijavila je neočekivano povećanje profita u drugom kvartalu tekuće godine, nakon što je prevazišla slabiji učinak na... Neto profit HSBC porastao za 61 odsto u drugom kvartalu

HSBC, najveća britanska banka u Hong Kongu, prijavila je neočekivano povećanje profita u drugom kvartalu tekuće godine, nakon što je prevazišla slabiji učinak na svom najvećem tržištu i ostvarila korist od odloženog poreza od 1,8 milijardi dolara.

Neto profit banke porastao je za 61 odsto na 5,49 milijardi dolara od aprila do juna, što je za 3,98 milijardi dolara više od zarade koju su očekivali analitičari, prenosi South China Morning Post. Prihodi HSBC porasli su za 1,6 odsto na 12,8 milijardi dolara, dok je neto prihod od kamata porastao za 13,6 odsto na 7,5 milijardi dolara.

Iznenađujuće dobar rezultat u drugom tromesečju banka je ostvarila usred porasta kamatnih stopa i slabljenja ekonomije u Hong Kongu, iz kojeg banka vuče korene od pre 157 godina i gde zarađuje veliki deo svojih prihoda. Bio je to sedmi uzastopni kvartal u kojem je banka zabeležila rast profita.

„Naš učinak u prvom polugodištu odražava kontinuirani uticaj naše strategije, sa održavanjem zamaha prihoda i strogom kontrolom troškova. Uvereni smo da ćemo ostvariti prinos na materijalni kapital od najmanje 12 odsto od 2023. godine nadalje, što bi predstavljalo naše najbolje prinose u deceniji“, saopštila je HSBC banka.

„H“ u nazivu HSBC označava Hong Kong, koji je najveće tržište banke. Tamošnji prihod pre oporezivanja opao je za 16 odsto na 1,47 milijardi dolara, zbog sporijeg oporavka od pandemije korona virusa. Širom Azije, profit pre oporezivanja HSCB banke porastao je za 9,7 odsto na 3,49 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...