Protekla nedelja na tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda

Neznatni pad cena kukuruza i pšenice u svetu

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

12.2.2021 14:53 Autor: Marko Miladinović 0

Neznatni pad cena kukuruza i pšenice u svetu Neznatni pad cena kukuruza i pšenice u svetu
Na novosadskoj Produktnoj berzi je zabeležena stagnacija cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Nakon turbulentnog perioda od početka godine, sedmica za nama je protekla uz tek... Neznatni pad cena kukuruza i pšenice u svetu

Na novosadskoj Produktnoj berzi je zabeležena stagnacija cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Nakon turbulentnog perioda od početka godine, sedmica za nama je protekla uz tek minimalno odstupanje cena.

Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 2.920 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 90.799.400 dinara.

Pregled zaključenih količina na Produktnoj berzi u Novom Sadu, u periodu 8.2. – 12.2.2021.

Cene kukuruza su ostale na rekordno visokom nivou, pa je ova žitarica trgovana u rasponu od 22,00 do 22,50 din/kg, bez PDV. Poređenja radi, prošle godine u ovo vreme, kukuruz je koštao 15,70 din/kg, što govori o povećanju od 43,31 odsto.

Pšenica je trgovana po 23,30 din/kg bez PDV, dok se sojinim zrnom trgovalo od 59,50 do 60,00 din/kg bez PDV.  

Pad cena i na najvažnijoj svetskoj robnoj berzi

Od zbivanja u svetu, koja mogu kreirati trendove cene i potražnje u srednjem roku, treba izdvojiti povećanu prognozu uvoza kukuruza u Kinu, mada je u isto vreme US Department of Agriculture (USDA) saopštio da su američke zalihe veće nego što se prvobitno mislilo, tako da su ove dve tržišne informacije praktično jedna drugu “poništile” a cena kukuruza je čak pala za 1,64 odsto na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME).

Agrarni fondovi su masovno prodavali pšenicu, nakon objavljivanja pomenutog izveštaja USDA, te su cene ove žitarice takođe pale. S druge strane, intenzivan hladni talas u SAD bi mogao da ostavi posledice na usev ozime pšenice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...