Sankcije uzdrmale finansijski sistem afričke države

Niger propustio tri plaćanja dugova

Vesti

20.2.2024 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Niger propustio tri plaćanja dugova Niger propustio tri plaćanja dugova
Niger je propustio još tri plaćanja svog unutrašnjeg duga, nakon što su toj zapadnoafričkoj državi uvedene sankcije zbog prošlogodišnjeg državnog udara. Vlasti Nigera propustile... Niger propustio tri plaćanja dugova

Niger je propustio još tri plaćanja svog unutrašnjeg duga, nakon što su toj zapadnoafričkoj državi uvedene sankcije zbog prošlogodišnjeg državnog udara.

Vlasti Nigera propustile su plaćanje glavnice od 13,4 milijarde franaka (22 miliona dolara) po jednogodišnjoj obveznici koja je dospela 16. februara, saopštilo je regionalno tržište državnih hartija od vrednosti UMOA, prenosi Bloomberg.

Propuštena su i plaćanja kamata od 1,07 milijardi franaka i 284 miliona franaka na dve sedmogodišnje menice sa rokom dospeća 2027. i 2030. godine. Ukupna propuštena plaćanja iznose 604 miliona dolara dugova koje je Niger akumulirao otkad je vojska zbacila predsednika Mohameda Bazuma u julu.


UMOA navodi da se neplaćanje „dogodilo u kontekstu sankcija nametnutih Nigeru“. Sve veći broj propuštenih plaćanja predstavlja pretnju finansijskoj stabilnosti banaka u zapadnoj Africi.
Prema proceni agencije Moody’s zajmodavci sa sedištem u Nigeru držali su u novembru oko 543 miliona državnog duga Nigera, što je oko 14 odsto njihove imovine.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država, regionalni ekonomski blok, suspendovala je sve komercijalne i finansijske transakcije između država članica i Nigera nekoliko dana nakon državnog udara, efektivno sprečivši transfere kreditorima izvan zemlje.

Niger, zajedno sa susednim Malijem i Burkinom Faso, koji su takođe pod vojnom upravom, objavio je prošlog meseca da napušta Ecowas. Vlade tri zemlje složile su se prošle nedelje da formiraju savez država pod nazivom Alijansa država Sahela.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...