NISKA CENA ZADUŽIVANJA DOBRA ZA STRANE INVESTICIJE Ovo je veliki uspeh za Srbiju, smatra dekan Beogradske bankarske akademije

BankeNovacSrbijaVesti

25.11.2020 17:30 Autor: Julijana Vincan 1

NISKA CENA ZADUŽIVANJA DOBRA ZA STRANE INVESTICIJE Ovo je veliki uspeh za Srbiju, smatra dekan Beogradske bankarske akademije NISKA CENA ZADUŽIVANJA DOBRA ZA STRANE INVESTICIJE Ovo je veliki uspeh za Srbiju, smatra dekan Beogradske bankarske akademije
Izrazito je velik uspeh to što je cena zaduživanja Srbije u stranoj valuti znatno niža od one koju na međunarodnom tržistu postižu neke zemlje... NISKA CENA ZADUŽIVANJA DOBRA ZA STRANE INVESTICIJE Ovo je veliki uspeh za Srbiju, smatra dekan Beogradske bankarske akademije

Izrazito je velik uspeh to što je cena zaduživanja Srbije u stranoj valuti znatno niža od one koju na međunarodnom tržistu postižu neke zemlje sa investicionim rejtingom i iznosi 1,066 odsto, ocenio je dekan Beogradske bankarske akademije, Hasan Hanić.

Dodao je da to pokazuje da smo uspeli da se na međunarodnom tržištu zadužimo po veoma niskoj ceni i da pritom ostvarimo dva cilja.

„Prvi cilj koji smo uspeli da ostvarimo je da se zaštitimo od deviznog rizika, jer je primenjena takozvana hedžing strategija. Drugi cilj sastoji se u tome da smo deo sredstava usmerili za otplatu ranijih dugova, za koje smo se zaduživali po stopi koja je bila višestruko veća“, izjavio je Hanić.

Republika Srbija uspešno se vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti, nakon sedam godina pauze, nedavno je objavilo Ministarstvo finansija.

Dinari, evri, dolari, kovanice, Srbija
Foto: Shutterstock

Naglasio je da će nam to omogućiti da buduće rate za otplatu naših dugova budu znatno manje nego što bi bile da sada nismo uspeli da ostvarimo ovaj rezultat.

Prema njegovim rečima, niska cena zaduživanja imaće i višestruko značajne pozitivne posledice na priliv stranih direktnih investicija u Srbiju.

„Naša zemlja se tu vidi kao jedna stabilna zemlja u političkom pogledu, a očekuje se da se i dalje ostvaruje visok stepen makroekonomske stabilnosti“, istakao je Hanić za Tanjug.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...