Restruktuiranje partnerstva japanske i francuske kompanije

Nissan i Renault zajedno ulažu u električna vozila

InvesticijeSvetVesti

26.7.2023 16:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nissan i Renault zajedno ulažu u električna vozila Nissan i Renault zajedno ulažu u električna vozila
Nissan će uložiti do 633 miliona dolara u novu jedinicu električnih vozila Renault, saopštili su u sredu proizvođači automobila, dok su finalizirali uslove svog... Nissan i Renault zajedno ulažu u električna vozila

Nissan će uložiti do 633 miliona dolara u novu jedinicu električnih vozila Renault, saopštili su u sredu proizvođači automobila, dok su finalizirali uslove svog restruktuiranog partnerstva nakon meseci pregovora.

Potpisivanje sporazuma će se verovatno smatrati pozitivnim. Razgovori između dve kompanije potrajali su mesecima, duže nego što se očekivali, zbog zabrinutosti Nissana za zaštitu svoje intelektualne svojine, prenosi Reuters.

Sporazum pomaže obema kompanije da se usresrede na brže kretanje kroz industriju koja se brzo menja. Za Nissan, to znači da se bori sa sve mračnijim izgledima za inostrane proizvođače električnih automobila u Kini, najvećem svetskom tržištu automobila.


Japanski proizvođač automobila saopštio je da je Kina i dalje izazov nakon što je izvestio da je skoro udvostručio profit u prvom kvartalu tekuće godine zahvaljujući slabijem jenu i boljoj prodaji u Japanu i u Severnoj Americi.

Kineski automobilski brendovi na putu su da dostignu nešto više od 50 odsto ukupne prodaje na svom domaćem tržištu ove godine, zbog rastuće dominacije električnih vozila.

Nissan je najavio da će uložiti 633 miliona dolara u Ampere, jedinicu za električna vozila kompanije Renault. Francuska kompanija smanjiće istovremeno svoj udeo u Nissanu sa oko 43 na 15 odsto. Procenjuje se da bi Ampere moga vredeti do 10 milijardi evra, a Nissan je nagovestio u februaru da će uložiti do 15 odsto ukupne vrednosti jedinice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...