NORVEŠKA KOMPANIJA NBT SE UKLJUČUJE U IZGRADNJU VETROELEKTRANA U SRBIJI U planu projekti snage 800 MW

BiznisInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaVesti

19.1.2021 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NORVEŠKA KOMPANIJA NBT SE UKLJUČUJE U IZGRADNJU VETROELEKTRANA U SRBIJI U planu projekti snage 800 MW NORVEŠKA KOMPANIJA NBT SE UKLJUČUJE U IZGRADNJU VETROELEKTRANA U SRBIJI U planu projekti snage 800 MW
Norveška kompanija NBT AS (NBT), sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner kompaniji WV International (ranije Windvision) u... NORVEŠKA KOMPANIJA NBT SE UKLJUČUJE U IZGRADNJU VETROELEKTRANA U SRBIJI U planu projekti snage 800 MW

Norveška kompanija NBT AS (NBT), sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner kompaniji WV International (ranije Windvision) u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW. Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija.

WV International je 2010. godine započeo rad na projektima vetroelektrana u Srbiji. Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i adekvatnim tržišnim uslovima, koje će najavljeni sistem aukcija omogućiti.

Vetrenjače u polju
Foto: Pixabay.com

WV International posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspešno je realizovao više od 200 MW projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj i dobio dozvole za više od 800 MW.

NBT razvija projekte vetroparkova i upravlja ovim elektranama na tržištima u razvoju, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini.

Kako je navedeno, cilj ove dve kompanije u Srbiji je da se do 2026. godine pusti u rad 800 MW vetroelektrana, a prvih 168 MW će biti na mreži već 2023. godine. WV International i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...