Izvoz sirove nafte iz skandinavske zemlje porastao za gotovo trećinu u odnosu na prošlu godinu

Norveška ostvarila trgovinski suficit zahvaljujući rastu cena gasa

NovacSvetVesti

16.9.2022 10:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Norveška ostvarila trgovinski suficit zahvaljujući rastu cena gasa Norveška ostvarila trgovinski suficit zahvaljujući rastu cena gasa
Norveška je u avgustu ostvarila trgovinski suficit u robnoj razmeni sa svetom od rekordnih 197,7 milijardi norveških kruna, odnosno 19,54 milijarde dolara, prvenstveno zahvaljujući... Norveška ostvarila trgovinski suficit zahvaljujući rastu cena gasa

Norveška je u avgustu ostvarila trgovinski suficit u robnoj razmeni sa svetom od rekordnih 197,7 milijardi norveških kruna, odnosno 19,54 milijarde dolara, prvenstveno zahvaljujući skoku cena gasa, pokazali su najnoviji statistički podaci.

S dnevnom proizvodnjom od oko četiri miliona barela ekvivalenta nafte, gotovo jednako podeljenih između nafte i gasa, Norveška se svrstala među dobitnike u okruženju snažnog rasta cena energenata na globalnim tržištima, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrporftolio.

Suficit u razmeni ove zemlje sa svetom bio je u avgustu višestruko veći nego u istom mesecu prošle godine, budući da je izvoz porastao znatno snažnije nego uvoz, pokazali su zvanični statistički podaci.

Izvoz je bio gotovo dva i po puta veći, dostigavši 287,8 milijardi norveških kruna. Na mesečnom nivou porastao je za četvrtinu.

Uvoz je na godišnjem nivou uvećan 21,6 odsto, na 90,2 milijarde norveških kruna, a u sličnom procentu je porastao i u odnosu na jul.

Trgovinski suficit dostigao je tako 197,7 milijardi norveških kruna, odnosno 19,56 milijardi dolara, i veći je gotovo četiri i po puta nego u avgustu prošle godine. U odnosu na prethodni mesec uvećan je 29 odsto.

Rast izvoza uglavnom je bio podstaknut skokom isporuka prirodnog gasa, koje su u vrednosti 176,4 milijarde norveških kruna činile 61 odsto ukupnog izvoza i bile četiri i po puta veće nego u istom mesecu prošle godine. U odnosu na jul porasle su 37,3 odsto.

Izvoz sirove nafte porastao je gotovo za trećinu u odnosu na prošlogodišnji avgust, dostigavši vrednost od 46 milijardi norveških kruna.

Norveška je nakon znatno smanjenih isporuka iz Rusije postala najveći snabdevač Evrope gasom iz gasovoda i trenutno vodi pregovore s Briselom u vezi sa ograničenjem cena.

  • MAJALG

    17.9.2022 #1 Author

    Norveska samo ubira plodove trenutnog haosa, mada su i pre toga bili stabilni.

    Odgovori

  • Milovan94

    18.9.2022 #2 Author

    Tako to rade ozbiljne države

    Odgovori

  • DASHA

    4.10.2023 #3 Author

    Nema brige za njiih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...