Skandinavci u borbi protiv inflacije

Norveška povisila kamatnu stopu

BankeNovacSvetVesti

24.6.2022 08:47 Autor: Vladimir Jokanović 7

Norveška povisila kamatnu stopu Norveška povisila kamatnu stopu
Norveška centralna banka podigla je u četvrtak svoju referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena (0,5 odsto), što je najveće pojedinačno povećanje od 2002.... Norveška povisila kamatnu stopu

Norveška centralna banka podigla je u četvrtak svoju referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena (0,5 odsto), što je najveće pojedinačno povećanje od 2002. godine, i nije isključila mogućnost daljeg povećanja kamate u nastojanju da kontroliše inflaciju.

Odbor za monetarnu politiku banke Norges povisio je stopu na depozite po viđenju sa 0,75 na 1,25 odsto, što je premašilo njenu martovsku prognozu povećanja na jedan odsto, prenosi Reuters.

„Na osnovu trenutne procene Odbora o izgledima i ravnoteži rizika, referentna stopa će najverovatnije biti dodatno podignuta na 1,5 odsto u avgustu. Sadašnji brži rast kamatne stope smanjiće rizik da inflacija ostane visoka i potrebu za zaoštravanjem monetarne politike“, saopštila je banka.

Većina ekonomista očekivala je povećanje kamatne stope za 25 baznih poena. Norges banka planira da na svakom od svoja četiri preostala sastanka o monetarnoj politici ove godine poveća kamatu za 0,25 odsto, iako nije isključeno ni krupnije povećanje.

Centralna banka predvidela je da bi referentna kamatna stopa mogla da poraste na tri odsto do sredine 2023. godine, dok je ranije najavljivala porast stope do 2,5 odsto do kraja te godine.

Norveška kruna porasla je na 10,46 prema evru, sa 10,51 neposredno pre povećanja kamatne stope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...