rystad energy za hitnu nabavku terenskih vozila, rezervnih delova i uglja u pogonima EPS-a

Norveški konsultanti predložili Vladi Srbije da kupi opremu za 50 miliona evra

SrbijaU fokusuVesti

14.10.2022 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Norveški konsultanti predložili Vladi Srbije da kupi opremu za 50 miliona evra Norveški konsultanti predložili Vladi Srbije da kupi opremu za 50 miliona evra
Vlada Srbije sklopila je tajni ugovor sa norveškom kompanijom Rystad Energy o konsultantskim uslugama u oblasti energetskog sektora, a zatim i posebnim zaključkom vlade... Norveški konsultanti predložili Vladi Srbije da kupi opremu za 50 miliona evra

Vlada Srbije sklopila je tajni ugovor sa norveškom kompanijom Rystad Energy o konsultantskim uslugama u oblasti energetskog sektora, a zatim i posebnim zaključkom vlade koji je potpisala premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, odobrila kupovinu opreme u vrednosti od 5,8 milijardi dinara, odnosno gotovo 50 miliona evra.

Ova nabavka je, kao i ugovor, strogo poverljiva i sprovedena je bez javnog tendera pod izgovorom da bi u suprotnom država bila u obavezi da da informacje čije bi otkrivanje štetilo državnom interesu, piše portal Nova.rs.

Rystad energy, čije angažovanje se vodi kao „strogo poverljivo“, napravila je analizu aktuelnog stanja u energetskom sektoru i dala preporuku šta hitno treba uraditi, nabaviti uoči zimske sezone. Ta „hitna preporuka“, međutim, košta blizu 50 miliona evra, prenosi Beta.

U dokumentu se nalazi siže analize norveške konsultantske firme o stanju u energetskom sektoru u Srbiji.

Tako se navodi da je Srbija u periodu od 1. januara do 31. avgusta na uvoz struje potrošila nešto više od 700 miliona evra. Samo u avgustu, kada Srbija inače izvozi struju i na tome zarađuje, struja se uvozila i na to je potrošeno za jedan mesec oko 94 miliona evra.

U analizi se navodi da je struja u Evropi poskupela 13 puta, te je Srbija plaćala visoku cenu zbog toga, ali i nedostatka sopstvene proizvodnje u Elektroprivredi Srbije (EPS). Shodno aktuelnoj situaciji, Rystad Energy je sastavio listu kritičnih sredstava i usluga za koje se predlažu hitne nabavke.

Na toj listi navedena je 51 stavka, rezervni delovi, otkopavanje uglja, nabavka terenskih vozila, maziva, kablova… Vrednost svih nabavki je 5,8 milijardi dinara, ili oko 50 miliona evra.

Ova nabavka odobrena je zaključkom Vlade Srbije koji je usvojen 6. septembra. Kao odgovorno lice zaduženo za spovođenje kupovine naveden je v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević. U istom zaključku potvrđeno je da će se nabavka obaviti bez tendera i da je na nju stavljena oznaka „strogo poverljivo“.

Ovu odluku vlada je donela samo pet dana nakon što je prethodno još jednim zaključkom proglasila tajnim ugovor o angažovanju norveške kompanije za konsultantske usluge.

Dokument pod nazivom „Podrška Republici Srbiji u rešavanju trenutne energetske krize u izradi dugoročne energetske strategije za zemlju“ u ime Vlade Srbije potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

U njemu se navodi da je ceo posao podeljen u pet faza, takozvanih modula. Prvi, koji je završen, podrazumevao je analizu trenutnog stanja u energetskom sektoru Srbije, kojim su utvrđeni problemi i predloženi načini da se oni reše.

Konsultantske usluge Norvežana, Srbija će do 15. novembra platiti 1,55 miliona američkih dolara, dok će se cena daljeg angažovanja tek utvrditi.

  • MARKO7

    14.10.2022 #1 Author

    Pa to je realno dobra ponuda

    Odgovori

  • Jovana24

    14.10.2022 #2 Author

    Eto, treba Norvezani za 1,55 + miliona dolara da nam kazu da nam je unisten EPS. Mozda ce nam oni i dati novac pa da im mi damo EPS za usluge, moze i to tajno. Sta sve nece proci u ovoj drzavi

    Odgovori

    • Dragan

      14.10.2022 #3 Author

      Ne kradi drzavu svoju!!Sve ce im ovo proci,verovatno i jos mnogo toga ali zna se sta ih ceka na kraju,kao i sve nas….

      Odgovori

    • Lelica

      16.10.2022 #4 Author

      Kad nam je drzava banana

      Odgovori

  • LEKI

    16.10.2022 #5 Author

    Izgleda kao korektna ponuda

    Odgovori

  • TATJANA

    16.10.2022 #6 Author

    Lepa ponuda

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.10.2022 #7 Author

    Verovatno vec i prihvacena…

    Odgovori

  • MAJALG

    16.10.2022 #8 Author

    Sa ovim smo dotakli dno sto ce vreme pokazati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...