pomoć u utvrđivanju dugoročnih strateških ciljeva i reformi domaćeg energetskog sistema

Vlada Srbije i Rystad Energy potpisali poverljivi ugovor o saradnji  

SrbijaVesti

12.10.2022 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vlada Srbije i Rystad Energy potpisali poverljivi ugovor o saradnji   Vlada Srbije i Rystad Energy potpisali poverljivi ugovor o saradnji  
Ministar finansija u tehničkoj Vladi Srbije Siniša Mali sklopio je, uz odobrenje premijerke Ane Brnabić, ugovor sa norveškom firmom Rystad Energy koji će u... Vlada Srbije i Rystad Energy potpisali poverljivi ugovor o saradnji  

Ministar finansija u tehničkoj Vladi Srbije Siniša Mali sklopio je, uz odobrenje premijerke Ane Brnabić, ugovor sa norveškom firmom Rystad Energy koji će u prve četiri faze koštati 1,55 miliona američkih dolara.

Kako piše Nova.rs, pored toga što je posao sklopljen pod oznakom “strogo poverljivo”, Mali je tek nakon postignutog dogovora o saradnji o svemu obavestio nadležno Ministarstvo rudarstva i energetike, prenosi Beta.

O ovom poslu u javnosti je prvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali bez iznošenja detalja o tome šta su to dogovorili sa predstavnicima norveškog energetskog giganta. U dokumentu u koji je portal Nova.rs imala uvid, navodi se da je ceo posao podeljen u pet faza takozvanih modula.

Prvi, koji bi trebalo da je završen, podrazumeva analizu trenutnog stanja u energetskom sektoru Srbije, kojim bi trebalo da se utvrde problemi i predlože načini da se oni ublaže.

U drugoj fazi, kako se navodi u dokumentu, pažnja će biti usmerena na ono što treba preduzeti u sistemu, a ne pojedinačno u preduzećima i institucijama. Analiziraće se proizvodni kapaciteti, kvalitet proizvodnje, gubici u sistemu, tarife, cene…

Norvežani navode, između ostalog, da je ono što može da utiče na poboljšanje situacije “prilagođavanje cena – tržišne cene i nivoi subvencija”. U ovoj fazi sve mere koje budu preduzete su, kako se navodi, kratkoročne, jer se očekuje da brzo daju rezultat.

Treća faza je jedna od najzanimljivijih, pre svega zato što se u okviru nje dominantne teme upravljanja i strukture javnih preduzeća. Naime, uradiće se procena postojećih sposobnosti, način na koji bi državna preduzeća trebalo da pristupe ovoj promeni i koju bi ulogu trebalo da ima privatni sektor. “Presipitaće trenutnu postavku, kako u pogledu vlasništva i direktnog upravljanja sektorom, tako i u pogledu strana koje imaju uticaj; kako Srbija može iskoristiti koncesijsku rundu i druga sredstva za privlačenje privatnih ulaganja u energetski sektor”.

Iz ovog se, kako navodi portal, može zaključiti da bi u narednom periodu, uz savetodavni angažman Norvežana, mogli da otpočnu i razgovori o uplivu privatnog kapitala u Elektroprivredu Srbije (EPS). To bi bilo moguće zato što je EPS otpočeo proces promene statusa javnog preduzeća u akcionarsko društvo.

U ovoj fazi biće utvrđene dugoročene strateške prilike za Srbiju, odnosno perspektive energetskog sektora do 2050. godine.

Kako se navodi u tom dokumentu, za Srbiju će biti definisana tri moguća puta – brza tranzicija (snažna ulaganja u novu energiju i novu tehnologiju), spora tranzicija (veće oslanjanje na postojeću energiju, manja ulaganja u novu), treća faza (Srbija na nuklearni pogon, korišćenje nove nuklearne tehnologije).

Peta faza podrazumeva nastavak podrške Vladi Srbije i njenim državnim preduzećima prema potrebi.

  • Oliver

    12.10.2022 #1 Author

    Drugim rećima kumovi preko „norveške“ firme da dobiju subvencije, a te iste pare da ulože kao privatni novac i da se elektroprivreda preda u privatne ruke i onda cene struje kako neko bude želeo da diktira. Ma nemoj ?

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.10.2022 #2 Author

    Verujem da ce ici u nasu korist…

    Odgovori

    • Goran

      26.1.2023 #3 Author

      Norvezani skidaju kajma a nama skuplja struja

      Odgovori

  • Slavica

    12.3.2023 #4 Author

    Posjedujem pronalazak koji rješava probleme energije Srbije .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...