Zatraženo povećanje cene između 10 i 18 odsto “na granici minimalnog”

Toplane u Srbiji spremne za početak grejne sezone, čeka se pad temperature

InfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

11.10.2022 16:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Toplane u Srbiji spremne za početak grejne sezone, čeka se pad temperature Toplane u Srbiji spremne za početak grejne sezone, čeka se pad temperature
Toplane u Srbiji spremne su za početak grejne sezone koja zvanično počinje 15. oktobra pod uslovom da je temperatura tri dana zaredom ispod 12... Toplane u Srbiji spremne za početak grejne sezone, čeka se pad temperature

Toplane u Srbiji spremne su za početak grejne sezone koja zvanično počinje 15. oktobra pod uslovom da je temperatura tri dana zaredom ispod 12 stepeni, rekli su danas Beti u tim javnim preduzećima.

Direktor Toplane u Kraljevu Aleksandar Nestorović rekao je da je to preduzeće obezbedilo neophodne energente i da može da uključi grejanje 15. oktobra ako se steknu temperaturni uslovi. „Obezbedili smo energente, koristimo gas, ali i mazut kao alternativno gorivo. Od pet kotlova dva mogu u slučaju nestašice gasa da koriste mazut“, rekao je Nestorović.

Istakao je da temperatura za sada ne pada ispod 12 stepeni, a da je moguće da će se produžiti Miholjsko leto što će pomeriti početak grejne sezone za 11.000 korisnika te komunalne usluge.

„Ako se nastavi toplo vreme nećemo puštati grejanje, ali ako temperatura padne početak grejanja se neće odlagati. Pokušavamo da se ponašamo ekonomično u ovoj enregetskoj krizi, ali nikako na štetu komoditeta građana“, rekao je Nestorović.

Dodao je da je prema uputstvima Ministarstva rudarastva i energetike preporučena temperatura u stanovima i drugim prostorima oko 20 stepeni Celzijusa.

Toplana je, kako je rekao, tražila i dobila saglasnost za povećanje cena grejanja za 18 odsto što je u odnosu na povećanje cena energenata minimalno jer se vodilo računa i o standardu građana.

Direktor JKP Subotičke toplane Saša Petković rekao je da to preduzeće bilo spremno da počne grejanje i 1. oktobra da su vremenski uslovi zahtevali, ali pošto je toplo da se može desiti da grejanje ne počne ni 15. oktobra. „Završili smo remont i obezbedili gas i mazut i čekamo propisane vremenske uslove za početak grejanja“, rekao je Petković.

Dodao je da je toplana zatražila zbog poskupljenja energenata povećanje cena grejanja i da joj je lokalna samouprava odobrila 10 odsto.

Toplana u Majdanpeku, prema rečima direktora Đorđa Roškića, može da pusti grejanje 15. oktobra jer je obezbedila osnovni energent biomasu i rezervni energent, mazut, ali ne isključuje mogućnost da u ovoj ekonomskoj krizi Ministarstvo rudarstva i energetike izda neka dodatna uputstva.

„Toplana je spremna za uključenje grejanja, čekamo eventualna dodatna uputstva Ministarstva rudarstva i energetike jer je ekstremna energetska kriza“, rekao je Roškić. Toplana je zatražila, kako je rekao, poskupljenje grejanja od oko 13 odsto i biće joj odobreno, ali je „to minimum i ne može da pokrije troškove kupovine energenata“.

 • VERA

  11.10.2022 #1 Author

  Odlično znači sada moženi sneg da padne.

  Odgovori

 • TATJANA

  11.10.2022 #2 Author

  Nadam se da ce tako biti

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.10.2022 #3 Author

  Verujem da ce tako biti…

  Odgovori

 • BIJUTI27

  11.10.2022 #4 Author

  A, do tada se pokočismo po stanovima

  Odgovori

 • TATJANA

  12.10.2022 #5 Author

  Bilo bi dobro da jos bude sunčanih dana

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  14.10.2022 #6 Author

  Očigledno da ik poskupljenja grejanja zavise od lokalnih samouprava.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...