NOVA AMERIČKA ADMINISTRACIJA JE NADA ZA SEVERNI TOK 2 Vašington i Berlin spremni za pregovore

EUInvesticijeNovacSvetVesti

18.1.2021 12:47 Autor: Vladimir Jokanović

NOVA AMERIČKA ADMINISTRACIJA JE NADA ZA SEVERNI TOK 2 Vašington i Berlin spremni za pregovore NOVA AMERIČKA ADMINISTRACIJA JE NADA ZA SEVERNI TOK 2 Vašington i Berlin spremni za pregovore
Bivši državni sekretar i aktuelni savetnik novoizabranog predsednika SAD, Nikolas Berns (Nicholas Burns) predložio je obustavu američkih sankcija protiv gasovoda Severni tok 2 (ST2).... NOVA AMERIČKA ADMINISTRACIJA JE NADA ZA SEVERNI TOK 2 Vašington i Berlin spremni za pregovore

Bivši državni sekretar i aktuelni savetnik novoizabranog predsednika SAD, Nikolas Berns (Nicholas Burns) predložio je obustavu američkih sankcija protiv gasovoda Severni tok 2 (ST2). Istovremeno, on je postavio neke uslove za Nemačku, a Berlin je najavio spremnost za pregovore.

Savetnik Džoa Bajdena (Joe Biden), predložio je da SAD obustave sankcije učesnicima u izgradnji gasovoda, a da Evropljani reaguju prekidom gradnje, prenosi ruski Vzgljad, pozivajući se na nemački dnevnik Handelsblatt. Prema navodima tog lista Berns veruje da će međusobno zamrzavanje akcija omogućiti Bajdenomom timu da u poverenju razgovara sa nemačkom vladom i ostalim učesnicima projekta.

Podsetimo, administracija odlazećeg predsednika SAD, Donalda Trampa (Donald Trump) uvela je dodatne sankcije protiv ST2 prvog dana 2021. godine. Iako se Berlin nije konkretno oglasio povodom Bernsovog predloga, nagovestili su da su načelno veoma zainteresovani za razgovor sa novim timom Bele kuće o pitanju izgradnje gasovoda.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas) izjavio je da su američke vlasti, donoseći u decembru odluku o sledećim sankcijama protiv projekta, nagovestile da će pre uvođenja novih ograničenja održati „konsultacije na nivou vlade“.  

Uporedo sa nagoveštajima iz Vašingtona i Berlina, operater projekta, konzorcijum ST2 AG, u kojem 51 odsto ima ruski Gazprom odlučio je da odloži izvođenje završnih radova izgradnje gasovoda. Konzorcijum je saopštio da je potrebna provera tehničke opreme, a za taj posao je potrebno nekoliko dana, pa se ne može sa sigurnošću reći da li će polaganje preostalih cevi biti nastavljeno krajem januara ili početkom februara. Eksperti ocenjuju da je pauza u vezi sa izjavom Bernsa.    

Foto: Pixabay.com

Američke sankcije usmerene su na privatne kompanije uključene u projekat. Ranije ove godine, vlada federalne države Maklenburg-Zapadna Pomeranija osnovala je javnu fondaciju koja bi potencijalno mogla da preuzme sankcionisane aktivnosti, jer fondacija „ne mora da se plaši sankcija“, kako je navelo nemačko Ministarstvo energetike u izjavi za Deutsche Welle.  

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je pre više od godinu dana kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija. Američki Senat uključio je u julu sankcije protiv rusko-nemačkog projekta izgradnje gasovoda ST2 u nacrt budžeta nacionalne odbrane, a to je učinjeno i u decembru.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija. Prema inicijalnom planu gasovod je trebalo da postane operativan do kraja 2020. godine.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...