Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
procena vrednosti privatizovanog objekta

Nova antikoruptivna mera u Republičkom geodetskom zavodu

SrbijaVesti

25.9.2021 16:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nova antikoruptivna mera u Republičkom geodetskom zavodu Nova antikoruptivna mera u Republičkom geodetskom zavodu
Polazeći od činjenice da je u Srbiji u toku uspostavljanje prava svojine na građevinskom zemljištu koje je dugi niz godina bilo u režimu prava... Nova antikoruptivna mera u Republičkom geodetskom zavodu

Polazeći od činjenice da je u Srbiji u toku uspostavljanje prava svojine na građevinskom zemljištu koje je dugi niz godina bilo u režimu prava korišćenja, odnosno „svačije i ničije“, Republički geodetski zavod (RGZ) je putem interneta dao jasno i obrazloženo uputstvo oko pokretanja postupka vezanih za zemljište koje je ušlo u procenu vrednosti privatizovanog objekta.

Iz Zavoda objašnjavaju da se ovakvo postupanje bazira na činjenici da je moderna država zasnovana na principima pravne sigurnosti, a ne kao nekada, da se upisi rade po principu „drži bure vodu dok majstori odu“, odnosno da se gotovo svi postupci odbijaju ili vode unedogled, piše Tanjug.

„U trenutnoj situaciji postupanje po pomenutom uputstvu dovodi do ispravnog i zakonom predviđenog ishoda. Dakle, prvo mora da se izjasni organ nadležan za utvrđivanje naknade za konverziju nakon čega se pokreće postupak upisa u katastra“, navode u saopštenju iz RGZ.

Ističu da su na ovaj način postignuta dva osnovna efekta, od kojih je prvi taj da se izjašnjava organ koji određuje naknadu, a ako se on izjasni da nije reč o slučaju konverzije uz naknadu, pokreće se postupak za upis konverzije bez naknade.

Drugi efekat jeste taj da kada se grad ili opština izjasne da nema naknade, službenik u katastru nema prostora za izvrdavanje i odugovlačenje postupka, čime se ukida prostor za mahinacije u postupku upisa.

Iz Republičkog geodetskog zavoda naglašavaju da je samo ovakvo postupanje logično, te da se pretpostavlja i da su odeljenja za imovinsko-pravne odnose upućenija u materiju, kada je reč o proceni vrednosti u privatizaciji, a naročito zato što zakonitosti njihovih akata kontroliše Ministarstvo finansija.

RGZ je spreman da preuzme neposredno odlučivanje o upisima bez naknade za privatizovana privredna društva čim od nadležnog ministarstva dobije akt o ispravama koje mogu predstavljati dokaz da je određeno zemljište ušlo u procenu vrednosti u privatizaciji.

Iz RGZ podsećaju da je ovaj kapitalni projekat pokrenut još 2009. godine i da je posle toga doneto više zakona i podzakonskih akata koji su doveli do konfuzije i stvorili plodno tlo za pojavu korupcije i „lova u mutnom“.

Na sastancima sa privrednicima, predstavnici katastra upoznati su sa činjenicom da velika većina ne želi da nešto dobije džabe, već da se nastali problemi reše dugoročno i pravno valjano kako sutra ne bi došli u situaciju da se vuku po sudovima.

Uz takav pristup i proceduru koju sprovodi RGZ, a na osnovu izmena i dopuna Zakona o konverziji uz naknadu iz 2020. godine, konačno može doći do pravno održivog rešenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...