Proširene zapadne liste sankcionisanih kompanija i pojedinaca

Nova ograničenja za ruske banke i zamenicu gradonačelnika Moskve

SvetVesti

21.7.2023 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 3

Nova ograničenja za ruske banke i zamenicu gradonačelnika Moskve Nova ograničenja za ruske banke i zamenicu gradonačelnika Moskve
Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) objavila je da je uvrstila 95 pravnih lica na listu sankcija. Među njima su ruske... Nova ograničenja za ruske banke i zamenicu gradonačelnika Moskve

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) objavila je da je uvrstila 95 pravnih lica na listu sankcija. Među njima su ruske Tinkoff-Bank, Banka solidarnosti, Loco-Bank, Unistream banka, kao i Socijalna komercijalna banka Sankt Peterburga.

Američkim građanima i pravnim licima zabranjeno je da posluju sa organizacijama sa sankcione liste. Po licenci OFAC-a transakcije sa sankcionisanim bankama dozvoljene su do 18. oktobra. Sankcije takođe uključuju blokadu imovine kompanija i pojedinaca, prenosi Komersant.

Na listu sankcija uvršteni su Uralska rudarska i metalurška kompanija, Centralni istraživački institut Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, Institut za nuklearnu fiziku i Institut za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka, fabrika mašina Arsenal, kompanija Eurasia, kao i odeljenja automatizacije u kompanijama Gazprom i Neftgaz.

Na listi se nalazi 16 ruskih državljana, među kojima i savetnik za korporativni razvoj kompanije Yandex Aleksej Kudrin, koji je i član nacionalnog Saveta za borbu protiv korupcije. Na listi je i zamenik šefa FSB-a Sergej Koroljev, kao i prvi zamenik ministra ekonomije Ilja Torosov.

Sankcije protiv Rusije proširila je i Evropska unija, na čiji spisak sankcija je uvršteno 12 pojedinaca i pet pravnih lica. Među njima su zamenica gradonačelnika Moskve Natalija Sergunina i kompanija NtechLab, koja je kreirala aplikaciju za prepoznavanje lica FindFace. Prema navodima EU, ovi pojedinci i agencije odgovorni su za kršenje ljudskih prava u Rusiji.

  • colorida_cielo

    22.7.2023 #1 Author

    Više ni oni sami ne znaju šta rade… je l’ postoji još nešto gde mogu da uvedu sankcije ili je to to!?

    Odgovori

  • SHALIMAR

    23.7.2023 #3 Author

    Smesni su vise sa tim sankcijama,i opet im ne mogu nista…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...