NOVA PODRŠKA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U SRBIJI Firmama koje su pretrpele najviše štete 30 miliona evra kredita

BankeNovacSrbijaVesti

22.10.2020 14:29 Autor: Marko Miladinović 2

NOVA PODRŠKA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U SRBIJI Firmama koje su pretrpele najviše štete 30 miliona evra kredita NOVA PODRŠKA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U SRBIJI Firmama koje su pretrpele najviše štete 30 miliona evra kredita
Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se omogućio jači oporavak malih, srednjih i... NOVA PODRŠKA ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA U SRBIJI Firmama koje su pretrpele najviše štete 30 miliona evra kredita

Evropska investiciona banka (EIB) i Erste Banka ugovorile su kreditnu liniju od 30 miliona evra kako bi se omogućio jači oporavak malih, srednjih i srednje kapitalizovanih preduzeća u Srbiji, kao odgovor na pad ekonomske aktivnosti izazvane korona virusom.

Kreditna linija će omogućiti Erste Banci da obezbedi kredite preduzećima koja su pretrpela teške posledice pandemije i na taj način im pomogne da sačuvaju radna mesta, održe likvidnost i osiguraju kontinuitet poslovanja, kaže se u zvaničnom saopštenju banke.

Ovo je prva aktivnost u Srbiji u sklopu finansijskog programa EIB vrednog 500 miliona evra, namenjenog brzom odgovoru na pandemiju korona viirusa i oporavku privatnog sektora na zapadnom Balkanu, a koji je najavljen na Samitu EU o zapadnom Balkanu u aprilu ove godine.

Krediti će biti dostupni preduzećima koja posluju u različitim sektorima koji su pretrpeli najviše štete od proglašenja pandemije, kao što su trgovina na veliko i malo, hotelijerstvo, transport, hrana i piće, i uslužne delatnosti.

„Ankete ukazuju na to da je kriza negativno uticala na oko 85 odsto malih i srednjih preduzeća u Srbiji, dok je 60,5 odsto firmi moralo drastično da smanji svoje proizvodne kapacitete. Jasno nam je da će se bez hitne podrške privatnom sektoru ekonomska recesija koju je izazvala pandemija dodatno pogoršati i tako omesti sveukupni društveno-ekonomski oporavak zapadnog Balkana“, istakao je ovim povodom Dario Skanapijeko, potpredsednik EIB.

Od 2009. do danas EIB je u srpsku ekonomiju uložila više od 1,8 milijardi evra, što je pomoglo da se sačuva više od 320.000 radnih mesta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...