BANKA AMERIKE PROGNOZIRA NASTAVAK RASTA CENA “CRNOG ZLATA“

Nova rekordna vrednost nafte Brent, probijena granica od 65 dolara za barel

SvetVesti

24.2.2021 08:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nova rekordna vrednost nafte Brent, probijena granica od 65 dolara za barel Nova rekordna vrednost nafte Brent, probijena granica od 65 dolara za barel
Cena severnomorske nafte Brent nastavila je ovonedeljni rast, premašivši u sredu rano ujutro (CET) vrednost od 65 dolara za barel. Cena američke sirove nafte... Nova rekordna vrednost nafte Brent, probijena granica od 65 dolara za barel

Cena severnomorske nafte Brent nastavila je ovonedeljni rast, premašivši u sredu rano ujutro (CET) vrednost od 65 dolara za barel. Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) zadržala se na relativno visokom nivou na više od 61 dolar za barel.

Cena Brent nafte najviša je od 3. januara 2020. godine, a prema oceni Banke Amerike, u drugom kvartalu ove godine naftom bi trebalo da se trguje po ceni od 70 dolara za barel. To je povećanje za 10 dolara u odnosu na prethodnu prognozu iste kuće, prenosi Oil Price. Prosečna cena nafte Brent u tekućoj godini ne bi trebalo da bude niža od 60 dolara po barelu, a nafte WTI od 57 dolara za barel.

Labava monetarna politika u mnogim od glavnih svetskih ekonomskih sila, kao i ograničenje proizvodnje nafte u okviru OPEC+ i prekida proizvodnje u Teksasu zbog nevremena, ključni su pokretači prognoze Banke Amerike. “Veliko zamrzavanje (proizvodnje) u Teksasu u proteklih nedelju dana trebalo bi da smanji globalne zalihe za dodatnih 50 miliona barela, što dodatno podržava rast cena“, navedeno je u izveštaju Banke Amerike, kako je preneo Reuters. Dodatni stimulans ceni nafte daju najave iz mnogih zemalja da će ukinuti rigorozne pandemijske mere i ograničenja.

Rafinerija nafte
Foto: Tanjug/AP

Cene nafte porasle su u ponedeljak zbog sporog ponovnog pokretanja proizvodnje nakon olujnog nevremena u Teksasu, a analitičari su poboljšali svoje prognoze, predviđajući čvršće tržište i cene koje će brže i više rasti pri očekivano nižim zalihama. Količine usladištene sirove nafte pale su prošle nedelje na najniži nivo za poslednjih 11 meseci, što je pouzdan znak smanjenja globalnih zaliha, preneo je World Oil.

Investiciona banka Morgan Stanley takođe je prognozirala da će nafta Brent ove godine probiti granicu od 70 dolara za barel, ali nešto kasnije, u trećem kvartalu. Morgan Stanley u svom analitičkom izveštaju navodi da očekuje „znatno poboljšano tržište“, uključujući porast potražnje. Prema navodima Bloomberga, koje su preneli specijalizovani energetski portali, potražnja je najzad premašila obim proizvodnje zemalja OPEC+.

Ranije ove nedelje banka Goldman Sachs iznela je svoju prognozu u kojoj je navela da očekuje da će cene nafte Brent u trećem kvartalu 2021. godine dostići 75 dolara po barelu, zahvaljujući bržem rebalansu tržišta, smanjenju zaliha i trgovcima koji se štite od inflacije. Goldman Sachs takođe prognozira da će nafta Brent dostići vrednost 70 dolara za barel u drugom kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...