Moskva i Rijad u novembru razmatraju dalja smanjenja proizvodnje

Novak: Nastavljamo redukovanu produkciju nafte do kraja godine

SvetVesti

4.10.2023 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Novak: Nastavljamo redukovanu produkciju nafte do kraja godine Novak: Nastavljamo redukovanu produkciju nafte do kraja godine
Rusija će nastaviti da smanjuje isporuke nafte svetskim tržištima za 300.000 barela dnevno do kraja decembra, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. Prema... Novak: Nastavljamo redukovanu produkciju nafte do kraja godine

Rusija će nastaviti da smanjuje isporuke nafte svetskim tržištima za 300.000 barela dnevno do kraja decembra, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. Prema njegovim rečima, vlasti će u novembru odlučiti da li će dodatno smanjiti ili povećati proizvodnju, a isto pitanje razmotriće i Saudijska Arabija.

„Sledećeg meseca biće izvršena analiza tržišta kako bi bila doneta odluka o produbljivanju smanjenja ili o povećanju proizvodnje nafte“, rekao je Novak. On je dodao da su dodatna smanjenja proizvodnje osmišljena da ojačaju mere koje su preduzele zemlje OPEC+ za održavanje stabilnosti i ravnoteže na naftnim tržištima, prenosi Komersant.

Saudijska Arabija takođe bi mogla da preispita obim dodatnih smanjenja proizvodnje nafte u novembru, javila je tamošnja agencija SPA, pozivajući se na izvor u Ministarstvu energetike. Za sada se očekuje da će Saudijska Arabija nastaviti sa dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje za milion barela dnevno do kraja tekuće godine.

OPEC je odlučio u oktobru prošle godine da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno, a u maju ove godine grupa zemalja predvođena Saudijskom Arabijom najavila je dalje smanjenje proizvodnje za više od miliona barela dnevno. Rijad i Moskva potvrdili su prošlog meseca da planiraju da produže rezove do kraja 2023. godine, a ministar energetike UAE Suhail al-Mazrui smatra da parametri sporazuma neće biti promenjeni iduće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...