Neće više biti zamene papirnih rolni, niti godišnjih servisa

Nove fiskalne kase doneće uštede

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

4.10.2021 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nove fiskalne kase doneće uštede Nove fiskalne kase doneće uštede
Srbiji su neophodne nove fiskalne kase. Postojeći model fiskalizacije datira još iz 2003. godine, a u međuvremenu se mnogo toga promenilo, između ostalog i... Nove fiskalne kase doneće uštede

Srbiji su neophodne nove fiskalne kase. Postojeći model fiskalizacije datira još iz 2003. godine, a u međuvremenu se mnogo toga promenilo, između ostalog i tehnologija, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Nove fiskalne kase doneće velike uštede za našu privredu rekao je on za emisiju FT1P na YouTube kanalu Novosti, i dodao da Srbija ide u korak sa vremenom i digitalizacijom.

„Neće više biti zamene papirnih rolni, niti će imati godišnje servise. Po projekciji Privredne komore Srbije, 10 miliona evra su ukupni troškovi koje će privreda uštedeti novim fiskalnim kasama“, rekao je Mali.

Podsetimo, novi sistem fiskalizacije zasniva se na online režimu koji omogućava dostavljanje podataka o izdatim fiskalnim računima Poreskoj upravi u realnom vremenu, u trenutku prometa na malo, čime će se osigurati da svaki promet, kao i svaki primljeni avans za budući promet dobara i usluga evidentira preko elektronskog fiskalnog uređaja. 

Pomoću uređaja koji je sve vreme u online komunikaciji sa Poreskom upravom svaka komunikacija i transakcija registruje se na softveru, odnosno serveru Poreske uprave, što će pomoći poreskim inspektorima da mogu lakše da utvrde ko ne izdaje račune i gde treba da se uputi poreska kontrola.

Fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom. Uz pomoć dvodimenziionalnog QR koda koji će se nalaziti na svakom računu kupci će kupci moći da provere i to skeniranjem QR koda uz pomoć mobilnog telefona.

  • Nikola.Nidzo

    4.10.2021 #1 Author

    ako se dobro odradi posao bice super, samo da ne bude privilegovanih

    Odgovori

  • iva

    4.10.2021 #2 Author

    država snosi troškove nove fiskalizacije, samo da bude tako ne da ponovo ceo teret bude na malim privrednicima

    Odgovori

  • Ljilja

    4.10.2021 #3 Author

    Videcemo, kako ce biti, da li je samo marketing ili ce biti pun pogodak.

    Odgovori

  • Milena

    4.10.2021 #4 Author

    Ovaj zakon i zakon o e fakturama će gurnuti još više privrednika na crno tržište koje se ionako ne kontroliše. Praviti troškove u godini krize je apsurdno. Ministarstvo finansija u kontinuitetu pravi štetu domaćim privrednicima.

    Odgovori

  • Boki

    4.10.2021 #5 Author

    Od mene izvolite zatvorenu maloprodaju jer je dosta bilo izmišljenih nameta, represije i glupih zakona.

    Odgovori

  • Baba u najavi

    4.10.2021 #6 Author

    Ne znam zašto sam skeptična po tom pitanju, ali jesam…

    Odgovori

  • Anna

    4.10.2021 #7 Author

    Nema papirnih rolni, nema servisiranja. Da li se neko upitao koliko će ljudi ostati bez posla? Prvo oni koji su se bavili proizvodnjom i distribucijom rolni. A zatim i onih koji su se bavili prodajom istih. Koliko servisa će biti zatvoreno? Zaista ušteda u ekonomiji!

    Odgovori

  • Neške

    17.10.2021 #8 Author

    Da ,kako da ne,nema traka, servisa,truć-buruć ali će korišćenje softvera naplaćivati mesečno po 16-20 € ,pa se preračunajte

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...