NASTAVAK ZAOŠTRAVANJA AMERIČKO-RUSKIH ODNOSA

Nove sankcije Vašingtona zbog hakerskog napada iz Moskve

SvetVesti

15.4.2021 13:20 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nove sankcije Vašingtona zbog hakerskog napada iz Moskve Nove sankcije Vašingtona zbog hakerskog napada iz Moskve
Nove američke sankcije Rusiji trebalo bi da budu objavljene u četvrtak zbog navodnog mešanja u izbore i zlonamerne kibernetičke aktivnosti. Sankcije su usmerene na... Nove sankcije Vašingtona zbog hakerskog napada iz Moskve

Nove američke sankcije Rusiji trebalo bi da budu objavljene u četvrtak zbog navodnog mešanja u izbore i zlonamerne kibernetičke aktivnosti. Sankcije su usmerene na nekoliko pojedinaca i entiteta, navode izvori upoznati sa tim pitanjem.

Očekuje se da će se na listi naći 30 entiteta i 10 ruskih zvaničnika, koji će biti proterani iz SAD, prenosi WioNews, pozivajući se na Reuters. Takođe se očekuje da će SAD najaviti nove agresivne mere usmerene na suvereni dug zemlje kroz ograničenja sposobnosti američkih finansijskih institucija da trguju takvim dugom.

Od administracije američkog predsednika Džoa Bajdena očekuje se da izda izvršni nalog koji finansijskim institucijama u SAD zabranjuje kupovinu obveznica denominovanih u rubljama, prenosi BBC. Široke sankcije delom su odgovor na kibernetički napad na Solar Winds Corp, za koji je američka vlada okrivila Rusiju.

Solar Winds, velika američka firma za informacione tehnologije bila je predmet hakerskog napada koji se proširio na njene klijente i mesecima je prolazio neotkriven, a mediji su prvi put o njemu izvestili u decembru. Kompanija Microsoft ocenila je da je to bio “najveći i najsofisticiraniji napad koji je svet ikada video“.

Hakeri iz inostranstva napali su softver kompanije Solar Winds da bi špijunirali privatne elitne kompanije za kibernetičku bezbednost, poput FireEye i gornje slojeve američke vlade, uključujući Odeljenje za državnu bezbednost i Ministarstvo finansija, podseća Business Insider.

Foto: Tanjug/AP

U izveštaju od prošlog meseca, američke obaveštajne agencije zaključile su da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno usmeravao hakerske napade, kako bi pomogao Donaldu Trampu da osvoji drugi mandat predsednika SAD. Vašington je takođe javno upozorio Moskvu na agresivne akcije prema Ukrajini, uz čiju istočnu granicu Rusija navodno pojačava vojno prisustvo.

“Neprijateljstvo i nepredvidivost američkih postupaka primorava nas da budemo spremni na najgore scenarije“, rekao je prošle nedelje portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kada su ga novinari pitali za eventualne nove američke sankcije. Rusija se već nalazi pod nizom američkih sankcija zbog izgradnje gasovoda “Severni tok 2“ i pripajanja Krima Rusiji 2014.

Američki i ruski predsednik razgovarali su telefonom u utorak na poziv Bajdena, koji je rekao da će SAD “delovati čvrsto“ u odbrani svojih nacionalnih interesa. Bajden je takođe predložio sastanak sa Putinom “u trećoj zemlji“, koji bi mogao da pomogne dvojici lidera da pronađu područja saradnje.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...