NOVE, VIŠE OSNOVICE DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVO Odnose se na poljoprivrednike, samostalne umetnike i verske službenike

PoreziPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

24.12.2020 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

NOVE, VIŠE OSNOVICE DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVO Odnose se na poljoprivrednike, samostalne umetnike i verske službenike NOVE, VIŠE OSNOVICE DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVO Odnose se na poljoprivrednike, samostalne umetnike i verske službenike
Najniža mesečna osnovica na koju se obračunavaju i plaćaju doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje poljoprivrednika, samostalnih umetnika, sveštenika i verskih službenika će tokom 2021.... NOVE, VIŠE OSNOVICE DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVO Odnose se na poljoprivrednike, samostalne umetnike i verske službenike

Najniža mesečna osnovica na koju se obračunavaju i plaćaju doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje poljoprivrednika, samostalnih umetnika, sveštenika i verskih službenika će tokom 2021. godine iznositi 28.402 dinara, dok će najviša mesečna osnovica na koji su obračunavaju i plaćaju ovi doprinosi biti 405.750 dinara.

Tokom ove godine najniža osnovica bila je 25.801 dinar, dok je najviša iznosila 368.590 dinara.

Poljoprivrednici koji su dužni da uplaćuju navedeni doprinos su obveznici poreza na prihod od samostalne delatnosti. Osnovica doprinosa za samostalne umetnike je oporeziv prihod po osnovu obavljanja umetničke delatnosti na koji se plaća porez na dohodak građana, po zakonu koji uređuje porez na dohodak građana, ostvaren u godini za koju se utvrđuju i plaćaju doprinosi.

Foto: Pixabay.com

Najviša godišnja osnovica doprinosa za obavezno osiguranje za 2021. godinu znosi 4,869 miliona dinara. Na osnovu nje se obračunavaju i plaćaju doprinosi po svim osnovama za kalendarsku godinu osiguranja, u ovom slučaju za 2021. godinu. Kolika će biti, između najniže i najviše osnovice doprinosa za sveštenike i verske službenike, zavisi od dužnosti na koju je osiguranik raspoređen, njegove školske spreme, godina radnog staža i drugih kriterijuma sadržanih u unutrašnjem zakonodavstvu crkve, odnosno verske zajednice.

Najniža mesečna osnovica doprinosa za samostalne umetnike, sveštenike, verske službenike i poljoprivrednike čini iznos 35 odsto prosečne zarade u Republici isplaćene, odnosno ostvarene u periodu prethodnih 12 meseci počev od meseca septembra u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuju i plaćaju doprinosi, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

  • TINA

    9.4.2022 #1 Author

    I umetnici I poljoprivrednici I vernici I svi svi drugi moraju biti zdravi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...