Procenjuje se da neće biti velikih promena u zemlji izlazećeg sunca

Novi premijer Japana ne odstupa od ekonomske politike svojih prethodnika

SvetVesti

7.10.2021 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi premijer Japana ne odstupa od ekonomske politike svojih prethodnika Novi premijer Japana ne odstupa od ekonomske politike svojih prethodnika
Novi japanski premijer Fumio Kišida nastaviće ekonomsku politiku svojih prethodnika Šinzo Abea i Jošihide Suga, uključujući podršku masovnom programu stimulacija centralne banke, objavila je... Novi premijer Japana ne odstupa od ekonomske politike svojih prethodnika

Novi japanski premijer Fumio Kišida nastaviće ekonomsku politiku svojih prethodnika Šinzo Abea i Jošihide Suga, uključujući podršku masovnom programu stimulacija centralne banke, objavila je agencija Fitch, a prenosi Reuters.

Ekonomija bi u kratkom roku trebalo da ima koristi od smanjenja opasnosti od pandemije virusa Covid-19, bez obzira na uticaj reformi politike, koje je predložio Kišida.

Ovaj 64-godišnji konzervativac izabran je za novog 100. premijera treće po veličini svetske ekonomije nakon što je dobio podršku oba doma parlamenta. Bio je dugi niz godina ministar spoljnih poslova pod bivšim desničarskim konzervativnim premijerom Šinzom Abeom.

Na predstavljanju programa vlade novoizabrani japanski premijer je najavio i novi resor za ekonomsku sigurnost,
sa ciljem da se osigura domaća proizvodnja i udaljavanje od lanaca snabdevanja koji su povezani sa Kinom
usled globalne nestašice izazvane pandemijom koronavirusa.

Ministarstvo za ekonomsku bezbednost središte je Kišidine ekonomske agende, koja nastoji da reši sve veću nejednakost u prihodima u Japanu. Kišida će zadržati osnovna načela ekonomske politike svojih prethodnika, ali je naglasio potrebu da se mobilišu određena područja kako bi se podigle plate i potrošnja i preraspodelio ekonomski rast na srednju klasu.

Japanska ekonomija se bori da izađe iz krize izazvane pandemijom, ali je čak i pre nje bila mučena sporim rastom, stagnacijom cena i zastojima u platama uobičajenim za napredne ekonomije. Novo ministarsko mesto je Kišidin pokušaj da ostvari novi oblik japanskog kapitalizma, ističući da bez pravilne preraspodele neće biti sledeće faze rasta.

Za Kišidu je odbrana japanske ekonomske moći ključna za realizaciju njegovog ambicioznog ekonomskog plana za smanjenje razlika u prihodima i podsticanje ekonomskog rasta. Ali njegova nova administracija suočiće se sa većim izazovima balansiranja veza sa Pekingom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...