Sve lokalne samouprave mogu da se priključe projektu

Novi Registar investicionih lokacija doprineće bržem razvoju Srbije

BiznisNekretnineSrbijaVesti

23.5.2022 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Novi Registar investicionih lokacija doprineće bržem razvoju Srbije Novi Registar investicionih lokacija doprineće bržem razvoju Srbije
Republički geodetski zavod (RGZ) pustio je danas u rad Registar investicijskih lokacija Srbije u punom kapacitetu, a to će omogućiti da domaći i strani... Novi Registar investicionih lokacija doprineće bržem razvoju Srbije

Republički geodetski zavod (RGZ) pustio je danas u rad Registar investicijskih lokacija Srbije u punom kapacitetu, a to će omogućiti da domaći i strani investitori na jednom mestu dobiju podatke o potencijalnim lokacijama za ulaganje, čime će se, kako je istaknuto, doprineti bržem razvoju Srbije.

Direktor RGZ-a Borko Drašković rekao je novinarima da registar integriše geoprostorne podatke s drugim podacima važnim za investiranje i da je od danas dostupno da se u taj sistem uključe sve lokalne samouprave u Srbiji, pored 19 gradova i opština koji su učestvovali u pilot projektu.

Do danas u pilot fazi bili su dostupni podaci koji obuhvataju i lokacijske uslove za 19 lokalnih samouprava u digitalnom formatu, a od danas sve lokalne samouprave koje žele mogu da se priključe“, kazao je Drašković i istakao da je registar urađen kroz tvining projekat sa katastarskom agencijom Švedske.

Naveo je da je registar dostupan na sajtu RGZ, naglasivši da je cilj da se stvori moderan katastar u Srbiji koji će omogućiti da svaka parcela ima četiri elementa – vlasništvo, terete, vrednost parcele i mogućnost izgradnje na parceli.

Registar, kako je dodao, treba da podstakne razvoj privrede u svim sredinama, da pomogne razvoju digitalizacije, odnosno održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Objasnio je da će sistem omogućiti i da se vidi potencijal okruženja lokacije koja zanima investitora, odnosno infrastrukturu u okruženju, a time i potencijal za dalje proširenje proizvodnih pogona ili poslovanja, jer će znati da li je u okruženju nacionalnog parka ili nekih lokacija pogodnih za dodatna ulaganja.

Šefica sektora ambasade Švedske u Srbiji za saradnju i razvoj Karin Mekdonald (Karin McDonald) smatra da je saradnja RGZ i agencije za katastar Švedske na ovom projektu bila značajna.

„Katastar i mapiranje su izuzetno važni jer donose sigurnost oko vlasništva nad nepokretnostima. Važno je za građane kao vlasnike, ali i za firme, institucije vlasti i banke“, rekla je ona.

Dodala je da je transparentan i otvoren prikaz vlasništva nad nepokretnostima bitan jer se može iskoristiti kao zalog ili hipoteka za kreditiranje.

Direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Radoš Gazdić rekao je da su Švedska agencija za razvoj (SIDA) i RGZ uradili odličan projekat kojim je proizveden još jedan od korisnih alata za rad sa investitorima.

Gazdić smatra da će projekat omogućiti nove investicije koje će ubrzati razvoj Srbije.

 • Milovan94

  23.5.2022 #1 Author

  Dosta zanimljiv projekat za lokalne samouprave.

  Odgovori

 • SNEZANA

  23.5.2022 #2 Author

  Treba da idemo u korak sa vremenom.

  Odgovori

 • kaćica

  23.5.2022 #3 Author

  Odlicna vest i od velikog znacaja za Srbiju.

  Odgovori

 • Milisavka

  23.5.2022 #4 Author

  Ovo je odlično za lokalne samouprave, nadam se da će pametno iskoristiti

  Odgovori

 • VERA

  23.5.2022 #5 Author

  Lokalne samouprave znaju da prilagođavaju investicione planove lokalnim investitorima.

  Odgovori

 • DJORDJE1

  24.5.2022 #6 Author

  Eto prilike da se i lokalne samouprave uključe u velike projekte.

  Odgovori

 • NINO

  24.5.2022 #7 Author

  Samo neki registri, samo neke baze, a idemo unazad i sve je gore i gore.

  Odgovori

 • MARKO7

  24.5.2022 #8 Author

  Dosta odličan projekat zbog lokalnih samouprava…

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.5.2022 #9 Author

  Znace u sta ce biti ulozeno…

  Odgovori

 • VANJA

  29.5.2022 #10 Author

  Bitno je da privreda ima od toga koristi!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...