Drugačiji rokovi i odvojeno dostavljanje od ostalih dokumenata

Novi sistem APR za podnošenje finansijskih izveštaja pojednostaviće proceduru

EUSrbijaU fokusuVesti

24.12.2021 15:46 Autor: Stefan Petrović 0

Novi sistem APR za podnošenje finansijskih izveštaja pojednostaviće proceduru Novi sistem APR za podnošenje finansijskih izveštaja pojednostaviće proceduru
Direktor Agencije za privredne registre (APR) saopštio je da se priprema novi Poseban informacioni sistem za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, koji će biti... Novi sistem APR za podnošenje finansijskih izveštaja pojednostaviće proceduru

Direktor Agencije za privredne registre (APR) saopštio je da se priprema novi Poseban informacioni sistem za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, koji će biti otvoren za korisnike do kraja januara 2022. godine.

Prema njegovim rečima, novi sistem u skladu sa propisima koji uređuju potpuno novi model finansijskog izveštavanja, u kome su finansijski izveštaji određeni veličinom obveznika i koji se sastavljaju na potpuno novim obrazcima za sve grupe obveznika, navedeno je u saopštenju APR. 

Prvi rok za dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu, po novom modelu, je 31. mart 2022. godine. Ali, kako u praksi izgleda ovaj modela i šta je ono što treba da znaju svi kojima su finansijski izveštaju sastavni deo poslovanja?

Kako u razgovoru za Biznis.rs kažu iz APR, novi model finansijskog izveštavanja podrazumeva nove rokove i odvojeno dostavljanje finansijskih izveštaja od dokumentacije, dostavljanje statističkog izveštaja uz redovne godišnje finansijske izveštaje radi javnog objavljivanja. 

Zatim, on podrazumeva obavezu dostavljanja napomena uz finansijske izveštaje za sva privredna društva bez obzira na veličinu, da mala pravna lica dostavljaju skraćeni set obrazaca, dostavlјanje dokumentacije samo za obveznike revizije i uvođenje novih dokumenata za određene grupe obveznika, kao i uvođenje tzv. korigovanog finansijskog izveštaja koji mogu da dostavlјaju obveznici revizije.

“Ono što će se bitno promeniti postupak jeste praktično produženje roka za dostavlјanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja i ukidanje obaveze dostavlјanja dva seta izveštaja koji uključuju izveštaje za statističke i druge potrebe i redovne godišnje finansijske izveštaje”, navodi se u odgovoru. 

Digitron i laptop
Foto: Rawpixel

Svakodnevnim jezikom, sada postoji samo jedan rok za dostavlјanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja koji će obuhvatiti i Statistički izveštaj radi javnog objavlјivanja – do 31. marta, za prethodnu godinu. 

“Obveznicima bi to trebalo da omogući dovolјno vremena za sastavljanje izveštaja”, podvlače iz APR.

Dalje, obavezu dostavljanja dokumentacije više nemaju sva pravna lica, već će tu obavezu imati samo obveznici revizije. S druge strane, sva mikro privredna društva biće dužna da sastavljaju Napomene uz finansijske izveštaje.

Saglasno propisima, ističu iz APR, čije je donošenje u nadležnosti Ministarstva finansija, novi model finansijskog izveštavanja, praktično, donosi to da su finansijski izveštaji određeni veličinom obveznika i da su doneti potpuno novi obrasci za sve grupe obveznika.

Kada je reš o obavezama pravnih lica, ona treba da se informišu kako promene Zakona o računovodstvu, koje stupaju na snagu od finansijskih izveštaja koji se sastavljaju na dan 31.12.2021. godine, imaju uticaj na njihovo finansijsko izveštavanje, kako bi utvrdili sve svoje obaveze u vezi sastavljanja i dostavljanja izveštaja i na vreme se pripremili za iste.

„Zajedno sa puštanjem u rad Posebnog informacionog sistema, koji treba da omogući lakše sastavljanje i dostavljanje računski i logički ispravnih izveštaja, Agencija objavljuje tehničko, kao i korisnička i video uputstva za rad u sistemu, tako da pravna lica treba da slede te instrukcije, kako bi olakšali pravnim licima podnošenje izveštaja putem ovog sistema”, ističu iz APR.

Takođe, pravna lica treba na vreme da provere ispravnost kvalifikovanih elektronskih potpisa svojih zakonskih zastupnika, kako bi utvrdili njihovu validnost I omogućili podnošenje ispravnih finansijskih izveštaja u elektronskom obliku.

Pre puštanja u rad Posebnog informacionog sistema, APR sprovodi pripremne aktivnosti koje se odnose na utvrđivanje evidencije obveznika bez koje neće biti moguće dostavljanje finansijskih izveštaja i propisane dokumentacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...