NOVOM STRATEGIJOM PROTIV PESTICIDA Smanjiti upotrebu i zabraniti uvoz, poruka EU

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

6.7.2020 13:35 Autor: Marija Jovanović 0

NOVOM STRATEGIJOM PROTIV PESTICIDA Smanjiti upotrebu i zabraniti uvoz, poruka EU NOVOM STRATEGIJOM PROTIV PESTICIDA Smanjiti upotrebu i zabraniti uvoz, poruka EU
Novom strategijom Evropska unija planira da smanji upotrebu pesticida za 50 odsto, a evropski poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da se ne... NOVOM STRATEGIJOM PROTIV PESTICIDA Smanjiti upotrebu i zabraniti uvoz, poruka EU

Novom strategijom Evropska unija planira da smanji upotrebu pesticida za 50 odsto, a evropski poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da se ne sme dozvoliti uvoz proizvoda tretiranim pesticidima koji su zabranjeni u Evropi.

Dok su poljoprivrednici država članica EU suočeni sa smanjenim brojem aktivnih materija i sredstava za zaštitu bilja, istovremeno iz drugih zemalja uvoze proizvode tretirane s tim istim hemijskim sredstvima koji su unutar Unije zabranjeni, prenosi Agroklub.

“Mislim da ne smemo da dozvolimo uvoz proizvoda tretiranim pesticidima koji su zabranjeni u Evropi“, kazao je Vojčehovski na video konferenciji sa francuskim senatorima.  

Foto: Pixabay.com

Pristup EU standardima hrane i zaštite životne sredine doprineo je tome da poljoprivreda predstavlja kamen spoticanja u trgovinskim sporazumima, naročito sa SAD.

Vojčehovski je rekao da bi na ovom području mogle da se jave poteškoće s obzirom na potrebu da se slede pravila Svetske trgovinske organizacije, ali da bi uvoz trebalo da bude podvrgnut istim standardima koji se primenjuju u Evropi.

Prema podacima od prošle godine, više od četvrtine pesticida i srodnih sredstava koja se koriste u SAD zabranjena je u EU, odnosno od oko 400 miliona tona koliko oni godišnje iskoriste, nešto više od stotinu tona ne sme u EU, a sada ih je još više.

Evropski poljoprivrednici, ekološki aktivisti i neki političari već dugo kritikuju EU i zbog nedoslednosti u primeni istih pravila na uvezene prehrambene proizvode, poput genetski modifikovanih proizvoda (GMO).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...