Bivši američki predsednik podržava Bajdenov plan potrošnje

Obama traži da plaća porez na bogatstvo

SvetVesti

28.9.2021 18:57 Autor: Vladimir Jokanović 1

Obama traži da plaća porez na bogatstvo Obama traži da plaća porez na bogatstvo
Bivši američki predsednik Barak Obama (Barack Obama) rekao je da bi milijarderi trebalo da „plate malo više poreza“ za finansiranje zdravstvene zaštite, brige o... Obama traži da plaća porez na bogatstvo

Bivši američki predsednik Barak Obama (Barack Obama) rekao je da bi milijarderi trebalo da „plate malo više poreza“ za finansiranje zdravstvene zaštite, brige o deci i borbe protiv klimatskih promena. On se posebno založio za oporezivanje bogatih, za potrebe finansiranja Bajdenovog plana potrošnje.

„Oporezujte bogate, uključujući i mene“, izjavio je Obama, prenosi Guardian. On je ocenio da bogati Amerikanci, uključujući njega, mogu da priušte sebi plaćanje više poreza, kako bi pomogli u finansiranju ambicioznog plana potrošnje predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden). „Mislim da sebi to mogu da priušte. Možemo to sebi da priuštimo. Sada sam sebe svrstao u ovu kategoriju“, naveo je Obama za ABC.

Njegovo lično bogatstvo procenjuje se na oko 70 miliona dolara. Od kada je napustio Belu kuću 2017. godine, objavio je memoare koji su bili bestseler, pa je od izdavačkog ugovora zaradio 65 miliona dolara. Zajedno sa suprugom Mišel (Michelle Obama) potpisao je ugovor za Netflix za koji se procenjuje da vredi više od 100 miliona dolara. Obama je bio gost ABC povodom početka izgradnje svoje predsedničke biblioteke u Čikagu.

Republikanci i poslovne grupe protive se povećanju korporativnih i ličnih poreza u Bajdenovom paketu potrošnje od 3.500 milijardi dolara, za koji demokrate tvrde da bi trebalo da podstakne zdravstvenu zaštitu, brigu o deci, borbu protiv klimatskih promena i njihove druge prioritete.

Predsedavajuća Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) nagovestila da će plan potrošnje biti manje obiman, ali da je deo širih pregovora demokrata i republikanaca, koji takođe imaju cilj usvajanje predloga finansiranja plana infrastrukture. Analitičari ocenjuju da bi za Bajdena i za Demokratsku stranku neusvajanje zakona bilo štetno pred izbore za Kongres iduće godine.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa ovo je realno dobra odluka,da se bar na neki nacin poravnjaju ljudi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...