Najveći progres Crna Gora ostvarila u investicionoj politici

Objavljena publikacija “Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021”

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

23.9.2021 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Objavljena publikacija “Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021” Objavljena publikacija “Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021”
Crna Gora zabeležila je napredak u skoro svim od 16 politika razvoja koje su ključne za unapređenje konkurentnosti, pokazala je publikacija koju je objavila... Objavljena publikacija “Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021”

Crna Gora zabeležila je napredak u skoro svim od 16 politika razvoja koje su ključne za unapređenje konkurentnosti, pokazala je publikacija koju je objavila Organizacija za međunarodnu saradnju i razvoj (OECD).

Publikacija pod nazivom “Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021” navodi da je najveći progres ostvaren u oblastima investicione politike, trgovine, turizma, energetike, poreske politike, nauke, tehnologije i inovacija i obrazovanja, javlja agencija Mina.

U saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja OECD je u utorak organizovala online sastanak na kojem je predstavljena publikacija “Konkurentnost Jugoistočne Evrope (JIE) 2021”, a sa njom i preporuke definisane za Crnu Goru na osnovu rezultata analize ostvarenog društvenog progresa u 16 politika ključnih za unapređenje konkurentnosti ekonomije.

Pored analize na regionalnom nivou, izrađeni ekonomski izveštaji za svaku od ekonomija Jugoistočne Evrope pojedinačno, koji dopunjuju regionalnu procenu i obezbeđuju sveobuhvatniju i dublju analizu konkurentnosti nacionalnih ekonomija i ostvarenog progresa, saopštili su iz Ministarstva za ekonomski razvoj Crne Gore.

Sastanak je u ime OECD-a otvorio predsedavajući prijatelja Jugoistočne Evrope iz Stalne delegacije Mađarske pri OECD-u i UNESCO-u ambasador Laslo Turosi (Laszlo Turoczy).

On je izjavio da navedena publikacija predstavlja jednu od najopsežnijih analiza razvoja konkurentnosti ekonomija koje je OECD sproveo u bilo kom svetskom rejonu.

Ambasador Turosi naveo je da je cilj publikacije je da se kreatorima politika u Jugoistočnoj Evropi pruži višedimenzionalni pristup za identifikovanje prednosti, kao i mogućnosti za unapređivanje konkurentnosti ekonomije i ključnih oblasti koje zahtevaju dodatne reformske aktivnosti.

On je dodao da se ovom publikacijom pruža komparativni prikaz ostvarenog stepena konkurentnosti ekonomija zemalja regiona, kao i primeri dobre prakse zemalja članica EU. Pri tom, ostvareni progres njihovog konkurentskog privrednog potencijala se identifikuje kroz generalnu regionalnu procenu. Sve ovo je usmereno u pravcu ostvarenja inkluzivnog i održivog razvoja, rekao je Turosi.

Rukovodilac saradnje u delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstorm (Yngve Engstroem) naglasio je važnost navedene publikacije sa aspekta jačanja regionalne integracije. On je napomenuo da se njome definišu opšte smernice za usaglašavanje strukturnih reformi koje podržavaju Programi ekonomskih reformi i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Kako ocenjuje Engstorm, pomenuti plan nudi put za uspešnu regionalnu ekonomsku integraciju, koja će pomoći da se ubrza približavanje EU i premosti razvojni jaz između naših regiona. On je rekao i da ovaj plan treba da pomogne transformisanju Zapadnog Balkana u jedan od najprivlačnijih regiona za ulaganja na svetu.

Budući ekonomski razvoj i blagostanje građana u regionu sve više zavisi od ekonomske konkurentnosti, što posebno važi za male privrede poput Crne Gore, rekla je generalna direktorka Direktorata za trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomskog razvoja Jelena Janković-Kostić. 

Ona je istakla i da je uverena da je integrisani pristup ključ za povećanje ekonomske konkurentnosti, povećanje ukupnog priliva stranih direktnih investicija (SDI) i kreiranje atraktivnijeg investicionog ambijenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...