Najveća američka kompanija za prenos derivata žrtva sajber napada

Obnovljen promet nafte u SAD nakon hakerskog napada

SvetVesti

8.5.2021 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Obnovljen promet nafte u SAD nakon hakerskog napada Obnovljen promet nafte u SAD nakon hakerskog napada
Najveća američka kompanija za prenos prerađenih naftnih derivata Colonial Pipeline, ponovo je otvorila svoju mrežu, nakon opsežnih kontrola sistema zbog straha od posledica sajber... Obnovljen promet nafte u SAD nakon hakerskog napada

Najveća američka kompanija za prenos prerađenih naftnih derivata Colonial Pipeline, ponovo je otvorila svoju mrežu, nakon opsežnih kontrola sistema zbog straha od posledica sajber napada od petka.

Nakon saznanja da je žrtva sajber napada, ova firma je isključila određene pogone, privremeno zaustavivši rad naftovoda i važnijih IT sistema. Takođe je angažovala stručnjake za sajber bezbednost koji istražuju ozbiljnost napada hakera. Specijalizovana firma za sajber sigurnost „Vatreno oko“, koja je prethodna dva dana radila na slučaju Colonial Pipeline za sada se nije oglašavala.

Hakerski napad koji je izvršen u petak bio je jedan od najtemeljnijih ikad prijavljenih sajber napada i izazvao je brojne apele zakonodavcima da pojačaju mere zaštite američke energetske infrastrukture od hakerskih napada, prenosi Rojters,

Colonial Pipeline je, inače, najveći operater cevovoda za derivate nafte u zemlji, koja svakodnevno isporučuje više od 100 miliona galona benzina, dizela, kerozina i drugih ulja, kroz sistem cevovoda koji se proteže na 5.500 milja, od Hjustona u Teksasu, do područja Njujorka.

Kroz njihove naftovode prolazi približno 45 odsto svih goriva koji se potroše na istočnoj obali SAD.

Još uvek nije jasno ko je i sa kojim motivom izvršio ovaj sajber napad. FBI i Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće za sada nisu reagovali na ovaj incident. Savezna agencija za infrastrukturu i bezbednost, uključujući i sajber bezbednost, uputila je, s druge strane, kompaniji već određena pitanja.

Svojevremeno, neuspešni pokušaj hakera da zatruje vodosnabdevanje malog grada na Floridi, već je podigao javnost u pravcu neophodnosti veće zaštite ključne infrastrukture u SAD, koja se pokazala vrlo ranjiva na napade sofisticiranih kriminalaca.

En Nojberger (Anne Neuberger), zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost Bajdenove administracije za sajber bezbednost i nove tehnologije izjavila je u aprilu, u intervjuu za Associated Press, da Vlada preduzima sve napore da pomogne elektroprivredama, vodovodima i drugim kritičnim industrijama, kako bi se zaštitili od sajber napada. U tom razgovoru je rekla i da je cilj osigurati da kontrolni sistemi koji opslužuju 50.000 i više Amerikanaca imaju dostupnu najsavremeniju tehnologiju za otkrivanje i blokiranje napada hakera.

Od tada je Bela kuća najavila stodnevnu inicijativu čiji je cilj zaštita elektroenergetskog sistema od sajber napada, a koja se sastoji od podsticanja vlasnika i operatera ovih firmi da poboljšaju svoje kapacitete u pravcu prepoznavanja sajber pretnji njihovim mrežama. Ova inicijativa obuhvata konkrentne akcije vezano za korišćenje tehnologije, kako bi mogli da uoče pokušaje napada i odgovore na njih u realnom vremenu. Odeljenje za pravosuđe je, takođe, najavilo formiranje nove radne grupe koja bi bila posvećena odbrani i sankcionisanju napada hakera u kojim oni ucenjuju žrtve sajber napada isplatama velikih količina novca, kako bi im ostavili sisteme u stabilnom stanju, piše Time.

Za sada se ne zna do kada će blokada naftovoda Colonial Pipeline trajati. Nakon saopštenja kompanije o nemilom događaju, fjučersi na benzin porasli su za 0,6 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...