Predsednica vlade će posetiti I investicionu banku Goldman Sachs

Očekuje se novi krug američkog ulaganja u Srbiju

SrbijaVesti

19.7.2021 08:17 Autor: Marko Miladinović 0

Očekuje se novi krug američkog ulaganja u Srbiju Očekuje se novi krug američkog ulaganja u Srbiju
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama s ciljem da se naša zemlja promoviše kao konkurentna destinacija za investiranje... Očekuje se novi krug američkog ulaganja u Srbiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u dvodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama s ciljem da se naša zemlja promoviše kao konkurentna destinacija za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija. Ona je izrazila nadu da će, posle sastanaka koje će imati tokom posete, uslediti novi krug investiranja iz SAD u Srbiju.

Brnabić će u naredna dva dana imati brojne sastanke sa predstavnicima američkih startap kompanija i zajednicom koja investira u startap kompanije, finansira istraživanje i razvoj u različitim oblastima, ali i generalno većim kompanijama iz IT sektora.

Premijerka je novinarima rekla da je sve veća zainteresovanost američkih i startap kompanija i većih kompanija za Srbiju i to, kako je istakla, ne samo zato što Srbija u poslednjih godinu i po počinje da se pojavljuje u vrhu svih svetskih izveštaja o IT industriji, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i o digitalizaciji uopšteno, već i zato što imaju dobra iskustva u Srbiji.

Kao primere, navela je jednu od najvećih američkih kompanija NCR, koja završava veliki kampus pri čemu će Srbija biti centar u Evropi za istraživanje, Majkrosoft koji ima jedan od najuspešnijih istraživačkih i naučnih centara u Srbiji, kao i kompanija koje su u poslednjih godinu dana kupile naše velike i poznate kompanije, kao što je američki Epic Enterteinment, koji u Srbiji gradi svoj razvojni centar.

„Imala sam preliminarne razgovore i mogu da kažem da su naši dalji pravci razvoja i to što smo među prvima u Evropi doneli zakonsku regulativu oko kriptovaluta, što smo u 10 najboljih na svetu po blokchain tehnologiji, po gejming industriji, što ulažemo sve više novca u biomedicinu“, naglasila je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija je od 2016. godine dobro strateški investirala, pre svega u obrazovni sektor, uvođenjem programiranja i informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole, proširivanjem kapaciteta na tehničkim fakultetima, uvođenjem predmeta digitalni svet od prvog razreda osnovne škole, povećanjem broja specijalizovanih IT odeljenja, ulaganjem u naučno-tehnološke parkove, osnivanjem čak tri nova istraživačka instituta.

Brnabić je Istakla da nas je to dovelo do toga da budemo u vrhu po nekim najkredibilnijim svetskim izveštajima, kao što je Startup Genom ili Svetski ekonomski forum i podsetila da je pre nekoliko nedelja na Unesco listi zemalja koje se ističu ulaganjem u istraživanje i razvoj Srbija prvi put bila u top 15 zemalja u svetu.

Predsednica vlade će se sastati sa predstavnicima visokotehnoloških kompanija i startapova, sa kojima će razgovarati o mogućnostima uspostavljanja i unapređenja saradnje sa Srbijom i predstaviti mogućnosti Srbije za ulaganje u istraživanje i razvoj. Tokom posete razgovaraće sa predstavnicima njujorškog ogranka organizacije Young Presidents Organizations, koja okuplja direktore i vlasnike velikih kompanija i startapova.

Planiran je susret i sa direktorima i vlasnicima tehnoloških kompanija, startapova i venture fondova koje su na sastanak sa predsednicom vlade pozvali predstavnici VC kompanije Betaworks i organizacije Serbian Entrepreneurs, koja okuplja tehnološke preduzetnike srpskog porekla koji žive i rade u SAD i podržavaju jačanje i razvoj startap ekosistema u Srbiji. Planirana je i poseta američkoj multinacionalnoj investicionoj banci Goldman Sachs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...