Zatvaranje Londonske berze metala izazvalo oštre kritike ulagača

Očekuju se velike oscilacije cene nikla

BerzaSvetU fokusuVesti

16.3.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Očekuju se velike oscilacije cene nikla Očekuju se velike oscilacije cene nikla
Svetsko tržište nikla ponovo se otvara u sredu, nedelju dana nakon što je Londonska berza metala (LME) preduzela dramatične korake kako bi ublažila kratkotrajni... Očekuju se velike oscilacije cene nikla

Svetsko tržište nikla ponovo se otvara u sredu, nedelju dana nakon što je Londonska berza metala (LME) preduzela dramatične korake kako bi ublažila kratkotrajni pritisak. Većina trgovaca je saopštila kako očekuje da će se cene spustiti da bi ubrzo nakon toga ponovo porasle – u svakom slučaju, spremaju se za “vatromet”.

Nikl je isključen iz trgovanja na berzi 8. marta, nakon rekordnog rasta cena od 250 odsto u 24 sata, jer je tajkun metalske industrije Sjang Guangda imao teškoće pri plaćanju ogromnih marži svojim bankama i brokerima, piše Bloomberg.

Pritisak, kao i nepredvidiva odluka LME da zaustavi trgovanje na nekoliko sati, uzburkao je globalnu metalsku industriju i izazvao oštre kritike na račun berze.

Nakon što je Sjang uspeo da postigne dogovor sa bankom kako bi izbegao dalja potraživanja za marže, berza se ponovo otvara uz smanjeni rizik da će se pritisak ponoviti. Cene nikla na Šangajskoj berzi fjučersa, jedinoj pravoj alternativi za LME, početkom nedelje su pale, međutim, ponovo beleže rast od četiri odsto.

Od 16 analitičara i trgovaca koje je anketirao Bloomberg, 13 je predvidelo da će nikl pasti do nove dnevne granice od pet odsto, koja je najavljena na LME ove nedelje, i da će se tako tržište stabilizovati. Ukoliko bi se to desilo, Sjangova kompanija Tsingshan bila bi značajno rasterećena.

Podsećamo, nikl je 8. marta dostigao rekordnu cenu od 100.000 dolara, što je dalje dovelo do kratkotrajnog zatvaranja LME, berze vredne 3,9 milijardi dolara.

  • ZVE84

    16.3.2022 #1 Author

    Logično…. Situacija diktira dalja dešavanja.

    Odgovori

  • Milovan94

    16.3.2022 #2 Author

    Podrazumeva se da će biti oscilacija. To je posledica svega.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.3.2022 #3 Author

    Sada nikl,pa ce biti nesto drugo…ceo svet je u problemu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...