Potpisan ugovor sa Štadlerom o nabavci brzih vozova

Od februara za pola sata od Beograda do Novog Sada

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

9.4.2021 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Od februara za pola sata od Beograda do Novog Sada Od februara za pola sata od Beograda do Novog Sada
Srbija je prvi put u svojoj istoriji nabavila vozove za brzine do 200 kilometara na sat, koji su namenjeni za putnički saobraćaj na pruzi... Od februara za pola sata od Beograda do Novog Sada

Srbija je prvi put u svojoj istoriji nabavila vozove za brzine do 200 kilometara na sat, koji su namenjeni za putnički saobraćaj na pruzi za velike brzine Beograd – Novi Sad – Subotica, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je naveo da su tri elektro-voza nabavljena po ceni od oko 62,2 miliona evra.

Momirović je objasnio da je cena tri ugovorena brza voza bila nešto veća u odnosu na procenjenu iz javne nabavke zato što su u cenu od 62,2 miliona evra uključeni i dodatni troškovi.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je cena nabavke bila veća, s ozbirom da je javnom nabavkom bila predviđena okvirna cena od 50 miliona evra, Momirović je rekao da cena iz ugovora uključuje brojne komponente u vezi sa specijalnim alatima, dokumentacijom, testiranjem, homologacijom softvera, kao i održavanjem.

Dodaje da su ta tri savremena elektromotorna voza za brzine do 200 km/h nabavljena u otvorenom postupku javne nabavke, potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i ostalim propisima Srbije.

„Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62.197.200 evra sa PDV“, rekao je Momirović.

Foto: Tanjug

Momirović je sa direktorom prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije Štadler Željkom Davidovićem potpisao ugovor o nabavci tri elektro-motorna voza za brzine od 200 kilometara na sat.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid, pomoćnik ministra za železnicki sektor Anita Dimoski, v.d. direktor Srbija Voz Jugoslav Jović.

Nakon potpisivanja ugovora, Momirović je istakao da će deonica Beograd Centar – Novi Sad biti završena krajem ove godine i dodao da očekuje da će krajem godine početi i prve probne vožnje tim vozovima.

Foto: Printscreen

„Očekujem i da već u februaru sledeće godine uspostavimo komercijalnu liniju do Novog Sada“, rekao je Momirović i objasnio da se radi o tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku Štadler JIŠ 200.

Ističe da u skladu sa modelom ugovora iz konkursne dokumentacije, na koji se ponuđač saglasio, zahtevani rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg 31. decembar.

„Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, a ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. WiFi internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, mini bar…samo su neke od pogodnosti koje će biti na raspolaganju putnicima“, naveo je Momirović.

Foto: Printscreen

„Ovi vozovi će biti slika i prilika moderne Srbije, koja ide u korak sa najsavremenijim tehnologijama, koja je spremna i sposobna da ulaže u budućnost i završava do sada nezamislive projekte“, rekao je Momirović.

Momirović kaže da je ipak zadovoljan poslom koji su postigli, jer će, ističe, Srbija imati najkvalitetnije vozove sa realno dobrim cenama.

Tagovi
BIZNIS SRBIJA
  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Ovaj voz je jako dobra stvar! Ja sam se vozio 35 minuta bez problema.

    Odgovori

  • Maša

    13.11.2022 #2 Author

    Odlicno, brzo, cisto i povoljno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...